ساختوسازها در مناطق سیلزده جان تازه گرفت!
8 اردیبهشت 1399
اخبار مسکن

در حالی که انتظار میرفت کار ساخت و ساز مناطق سیل زده گلستان تا پایان سال ۹۸ به اتمام برسد، اما شیوع ویروس کرونا ترمز ساخت و ساز در این مناطق را کشید.
اواخر روزهای اسفند سال ۹۷ بود، زمین در هیاهوی آمدن بهار و جهان چشم انتظار شکوفههای رنگین. شهرهابرای ورود به فصل نو شدن آذین بندی شدند که ناگهان باران رگباری و طوفانی نا بهنگام همه برنامهها را نه تنها در گلستان بلکه در برخی استانهای دیگر از جمله مازندران و خراسان جنوبی برهم ریخت تا جایی که سیل سین هشتم بسیاری از سفرههای عید مردم شد.
شدت بارندگی از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ اسفند ماه ۹۷ در گلستان به حدی بود که رودخانههای استان تاب تحمل آن رانداشتند وشروع به طغیان کردند، سدهای گلستان و بوستان سر ریز شدند و سیلاب مهمان شهرهای شرق استان به ویژه گنبد کاووس شد.
طبق اطلاعات ارائه شده در آن زمان طی مدت زمان کمتر از ۴۸ ساعت در برخی ارتفاعات گلستان حدود ۳۵۰ میلی متر بارش گزارش شد که با ذوب کردن برف قبلی این مناطق حجم وسیعی از روان آبها را تشکیل داد و این در حالی است که بارش میانگین بارندگی سالیانه در گلستان ۴۵۰ میلی متر است.
سیلاب علاوه بر گنبدکاووس به صورت بسیار گستردهتر شهرستانهای آق قلا و گمیشان در غرب گلستان را به زیر آب برد و حدود ۴۰ روز کسب و کار و زندگی را در این مناطق مختل کرد. آن روزها شرایط در شهرهایی مانندآق قلابه گونهای بود که ترددها با قایق در سطح شهر انجام میشد و گروههای جهادی مواد خوراکی را با قایق و تراکتور به خانههای مردم میرساندند.
موضوعی که سیل گلستان را از نمونههای مشابه در کشور متفاوت و برجسته کرد، غرقاب بودن بسیاری از شهرها و روستاهای استان بود که استمرار آن به ویژه در آق قلا و گمیشان زمینه تخریب خانهها و نم کشیدن سازهها را به دنبال داشت.
بسیاری از خانههایی که از استحکام کافی برخوردار نبودند تخریب شدند، ارتفاع حدود سه متری آب شناور در منازل مسکونی موجب خراب شدن بسیاری از لوازم برقی خانه ها شد و همزمان گل و لای وارد شده به داخل خانهها عملا زندگی عادی را برای مردم مشکل کرده بود.
این سیل به حدود ۲۲هزار و ۳۵۰ واحد مسکونی در گلستان خسارت وارد کرد و بیش از ۷هزار واحد به طور کامل تخریب شد.
حالا بیش از یک سال از زمانی که آق قلا و گمیشان تبدیل به ونیز شده بودند میگذرد و کمتر کسی ازساکنان این مناطق باور میکنند یک سال سخت از وقوع این حادثه می گذرد، اما زندگی شان به روال عادی بازگشته است.
احمد قرنجیک ساکن روستای تازه آباد آق قلاست، میگوید زمان وقوع سیل تمام خانه و لوازم زندگی اش زیر گل و لای مدفون شد و مجبور شد چندماهی در چادر زندگی کند تا خانه اش دوباره تعمیر شود.
قرنجیک گذر از آن روزها را لطف الهی می داند و میگوید در زمان وقوع حادثه امیدی نداشتم که به این سرعت شرایط زندگی ام به روال سابق باز گردد و اگر لطف گروههای جهادی و بنیادمسکن نبود هیچگاه نمیتوانستم خانه ام را تعمیر کنم.
سحر کُر هم ساکن یکی دیگر از روستاهای آق قلاست میگوید در زمان سیل خانه اش صد در صد تخریب شده، اما حالا صاحب خانهای به مراتب بهتر و زیباتر شده است و این موضوع را پاداش صبرش در این حادثه میداند.
پس از فروکش کردن سیلاب در شهرهای گلستان کار ساخت و ساز در این شهرها به سرعت آغاز شد و انتظار میرفت تا پایان سال ۹۸ تمامی واحدهای تخریبی ساخته و تعمیرشوند.
اما به یکباره ترمز ساخت و ساز در این مناطق به دلیل وجود میهمانی ناخوانده کشیده شد.این میهمان ناخوانده که امروز از آن با نام کووید 19 یاد می شود همان علت توقف ساخت و سازها در مناطق سیل زده بود.
با بحث شیوع ویروس کرونا از اسفند سال ۹۸ و تعطیل شدن کسب و کارها و ساخت و سازها روند تکمیل خانههای تخریبی را متوقف کرد.