ایمنی در عملیات تخریب ؛معرفی انواع و ارزیابی ریسک تخریب ساختمان

ایمنی در عملیات تخریب ؛معرفی انواع و ارزیابی ریسک تخریب ساختمان

8 آبان 1403

دانستنی

ایمنی در عملیات تخریب ؛معرفی انواع و ارزیابی ریسک تخریب ساختمان

فهرست مطالب

عملیات تخریب ساختمان چیست

نکات ایمنی در تخریب ساختمان

انواع روش های تخریب کلی ساختمان

ارزیابی ریسک تخریب ساختمان

نکات مهم در تخریب ساختمان

عملیات تخریب ساختمان چیست

عملیات تخریب ساختمان یعنی اقدامات تخریب یا از بین بردن سازه های یک ساختمان همراه با متریال به کار رفته در ساخت آن. در حقیقت یک ساختمان به چند دلیل ممکن است تخریب شود دلایلی از جمله آنکه ؛ از عمر مفید ملک گذشته باشد، انسجام سازه با خطر رو به رو شده باشد، قسمت هایی از ساختمان به جهت بهبود کیفیت به نوسازی یا بازسازی نیاز داشته باشد، یا آنکه صاحب ملک قصد فروش زمین خالی را داشته باشد.

شایان به ذکر است که اگر یک ساختمان در زمان نیاز، عملیات تخریب بر روی آن اعمال نشود، خطرات جبران ناپذیری را به وجود خواهد آورد و نه تنها ساکنین ساختمان، بلکه دیگر افراد مجاور ملک همگی به خطر می افتند. 

خرید خانه در تهران

نکات ایمنی در تخریب ساختمان

در عملیات تخریب لازم است چند نکته ایمنی را رعایت کنید به طور مثال باید از تجهیزات حفاظت شخصی استفاده نمائید. کارگران باید حتما از کلاه و عینک ایمنی، دستکش، جلیقه یا ژاکت مستحکم و چکمه‌های پنجه فولادی در محل عملیات تخریب استفاده کنند.

یکی دیگر از نکات ایمنی که باید به آن دقت ویژه کنید قطع تمام خطوط برق، فاضلاب، گاز، آب است. حتمی پیش از آغاز به عملیات تخریب به شرکت برق مربوطه اطلاع دهید.

در زمان تخریب امن ترین اقام این است که از قسمت بالای سازه شروع به تخریب کنید و پس از آن به قسمت پاین سازه بروید.

با دقت بررسی کنید که اندازه کلیه دهانه های کف مد نظر قرار گرفته شده جهت دفع مواد از 25 درصد تمام فضای کف عبور نکند.

حد الامکان کارگران ساختمانی را از مناطق نا امن دور نگه دارید، به تعبیری اطمینان حاصل کنید تا هنگامی که مراحل مهاربندی اجرا نشده، به مناطقی که خطرات ساختاری در آن وجود دارد، مراجعه نکنید.

راه را برای مسیر حمل و نقل عمومی و مسیرهای پیاده روی عابر پیاده باز کنید بدین صورت که باید تمام تجهیزات ساختمانی و کارگران این امکان را داشته باشند تا از مسیرهای بدون مانع به صورت آزاد و البته ایمن در محل تردد کنند.

در آخر باید بدانید که یک مکان تخریب هر چه تمیزتر باشد در برابر صدمات و حوادث ایمن تر است. به عنوان مثال با از بین بردن همیشگی زباله ها در طول فرایند عملیات تخریب به جای انتظار، منطقه مورد نظر را پاکیزه نگه دارید.

انواع روش های تخریب کلی ساختمان

انواع روش های تخریب کلی ساختمان

در هنگام عملیات تخریب ساختمان، مواردی از جمله مکان ، ساختار، متریال به کار رفته، استحکام ساختمان و تهدیدات باید در نظر گرفته شوند. به یاد داشته باشید که پیدا کردن مناسب ترین روش پیش از اقدام به تخریب، اصلی ترین عامل در تضمین فرآیند تخریب ایمن است.

 در رابطه با انواع روش های تخریب کلی ساختمان باید بگوییم که روش های تخریب به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

روش غیر انفجاری

روش غیر انفجاری یکی از روش های تخریب است که در آن از ابزار و ماشین آلات دستی استفاده می کنند. این روش بیشتر بر روی تخریب ساختمان های کوچکتر تا متوسط اعمال می شود. در روش غیر انفجاری از این وسائل استفاده می شود:

  • بولدوزرها
  • چکش سورتمه
  • بیل مکانیکی استاندارد و با دسترسی بالا
  • توپ های خراب

روش انفجاری

روش انفجاری نیز یکی از روش های تخریب ساختمان است که در آن از موادهای منفجره برای تخریب استفاده می کند. در این روش بهتر است برای تخریب سازه با ارتفاع قابل توجه استفاده شود. در روش انفجاری دو  اتفاق رخ می دهد:

  1. فرو ریختن در جای پای خود (بدین معنی که سازه منفجر شده به خودی خود می افتند)
  2. فرو ریختن همانند درخت (بدین معنی که سازه منفجر شده و از پهلو می افتد)

ارزیابی ریسک تخریب ساختمان

یک برنامه ریزی اصولی و حرفه ای در فرآیند عملیات تخریب، موجب می شود تا تمام پرسنل و ارگان های مربوطه کار خود را به درستی انجام دهند و یک گام به جلو بروند. در اقداماتی که خطر آن را تهدید می کند، ارزیابی ریسک تخریب ساختمان در شناسایی موانع احتمالی عملیات و پرداختن به آنها به صورت فعال امری ضروری می باشد. این ارزیابی ها کمک می کند تا مطمئن شوید که ریسک های شناسایی شده مدیریت می شوند و به صورت قابل توجهی احتمال وقوع حوادث ناگوار کاهش پیدا می کنند. ناظران عملیات تخریب ساختمان می‌توانند مفهوم سلسله مراتب کنترل‌ها را در از بین بردن خطرات و تضمین یک محیط کار امن برای پرسنل خود یکپارچه کنند.

پروژه ایستاپارک هشتگرد

نکات مهم در تخریب ساختمان

نکات مهم در تخریب ساختمان وجود دارد که باید بر اساس یک فرآیند مشخص شده و چندین مرحله ای انجام شود. در قسمت زیر شما می توانید مراحل چگونگی تخریب ساختمان سیستماتیک و ایمن را مطالعه نمائید:

1. سازه مربوطه را به خوبی مورد بررسی قرار دهید

متخصصان این حیطه لازم است کلیه عوامل ساختمان از جمله ، متریال ساختمانی، طراحی، کاربری و... را پیش عملیات تخریب بررسی نمایند. نیاز است در رابطه با ترجیح محلات نزدیک به سر و صدا و ایجاد گرد و غبار و همچنین دیگر تأثیرات احتمالی این نوع اقدامات بر جامعه وارسی شود.

از طرفی لازم است که سازه به لحاظ وجود مواد خطرناک، سمی، رادیواکتیو یا قابل اشتعال مورد بررسی قرار گیرد. به لحاظ سازه ای، ملک باید از نظر روش ساخت، وضعیت فعلی و همچنین سیستم سازه و طراحی بازنگری شود. بررسی اینگونه موارد موجب تشخیص آسان به کارگیری انواع روش های تخریب و ایمنی کارآمد و بالا می شود. 

2. از مواد پرخطر دوری کنید

اگر در وارسی اولیه مواد پر خطری از جمله مواد معدنی آزبست، مواد رادیواکتیو و مواد قابل اشتعال پیدا شد، در اینجا کارشناسان باید سریعا برای از بین بردن آنها پیش از اقدام به عملیات تخریب دست به کار شوند.

3. مهیا کردن طرح تخریب 

در اینجا باید یک طرح بسیار دقیق به منظور چگونگی اجرای تخریب با بهترین شکل تهیه شود. نقشه و طراحی عملیات تخریب ساختمان باید شامل راه های تخریب در هر بخش از سازه و ترتیب نحوه اجرای آن باشد.

جزئیات ریزتری مانند موقعیت جغرافیایی ساختمان و فاصله آن از سایر سازه ها و جاده ها و همچنین از مناطق آسیب پذیر مانند مراکز آموزشی، درمانی، دولتی و ... باید مشخص شود.

از سوی دیگر در طرح عملیات تخریب باید تمامی فعالیت های مربوط به روال مدیریت بهداشت، ایمنی و دفع زباله (قبل، حین و پس) از تخریب ذکر شود.

4. اجرایی کردن اقدامات ایمنی

تمامی افراد درگیر در پروژه تخریب باید در رابطه با فعابیت های پیشگیرانه گفتگو کنند و همچنین در گفتگوهای جعبه ابزار شرکت کنند با این اقدام از رویکرد ایمن، کارآمد و یکپارچه برای فرایند تخریب مطمئن خواهندشد. همچنین باید به درستی از علائم ایمنی تخریب محافظت شود. الزامی است که کارگران ساختمانی درگیر پروژه از تجهیزات حفاظت فردی مناسب (PPE) در نزدیکی سازه بهره مند شوند.

اگر موارد ذکر شده فوق و سایر اقدامات ایمنی به درستی رعایت نشود می تواند موجب خسارات جبران ناپذیری مانند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خطرناک، آتش سوزی یا ایجاد بیماری های شغلی شود.

تعداد نظرات : 1
  • میلاد داودپور
    21 مهر 1400
    سلام مشکل خیلی از مردم همین هست اطلاع رسانی خوبی بود.?? میلاد داودپور