قرارداد پیمانکاری ساختمان ؛ صفر تا صد هر آنچیزی که باید بدانید!
6 دی 1400
حقوقی

در پروژه های ساختمانی، قراردادی تنظیم می شود که در آن کارفرما، مهندس مشاور، پیمانکار و… شرایطی عمومی را معین می کنند این اقدام موجب تسلط کامل طرفین به تمامی نکات، ضوابط و مقررات می باشد. قرارداد پیمانکاری ساختمان همانند مشارکت در ساخت دارای نکات مهم ریز و درشتی است که ضمن احاطه بر آنها می توانید در قراردادهای ساخت و ساز خود، هوشمندانه تر عمل کنید. به همین جهت در این مقاله سعی داریم شما را با صفر تا صد قرارداد پیمانکاری ساختنمان از انواع تا نکات مهم در قرارداد پیمانکاری آشنا کنیم.
قرارداد پیمانکاری ساختمان صفر تا صد

قرارداد پیمانکاری چیست؟
قرارداد پیمانکاری به قراردادی می گویند که میان پیمانکار و کارفرما تنظیم میشود که مطابق آن، کارفرما که یکی از طرفین قرارداد است، مجموعه ای از امور شامل اقدامات و فعالیتها را از پیمانکار، یعنی طرف دیگر قرارداد، درخواست می کند به تعبیر دیگر؛ وظایف دو طرف قرارد داد یعنی تعهدات، شرایط های لازم و مسئولیتها را معین می کند. دامنه قرار پیمانکاری بسیار گسترده است و شامل حمل و نقل، ساختمان و غیره میباشد. این را هم مدنظر قرار دهید که پیمانکار میتواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
وبسایت آقای املاک تخصصی ترین وبسایت در زمینه مشاغل ساختمانی است که صفر تا صد ساختمان را می توانید در آن به راحتی پیدا کنید. اگر پیمانکار در زمینه تاسیساتی ، تزئیناتی ، خدماتی و ساختمانی هستید می توانید خدمات خود را به صورت کاملا رایگان آگهی کنید تا کاربران آقای املاک با خدمات شما آشنا شوند.
نکات مهم در قرارداد پیمانکاری ساختمان
برای تنظیم قرارداد پیمانکاری در ابتدا نیاز است طرفین قرارداد به صورت کاملا دقیق مشخص شده و رابطه آنها با یکدیگر به طور کامل نوشته شود. بعد از این مرحله تبیین ماهیت خدمت موضوع قرارداد باید روشن شود به این منظور که کاملا مشخص شود که کارفرما از پیمانکار چه انتظاراتی دارد. در برخی مواقع قرارداد عدم افشا اطلاعات (محرمانگی) در قرارداد پیمانکاری ضمیمه می گردد.همچنین شرایط پرداخت و شرایط پایان قرارداد نیز در انتهای قرارداد اضافه می شود. قبل از اینکه بخواهیم نحوه بستن قرارداد پیمانکاری ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم، باید نکته مهم تری را مورد بررسی قرار دهیم این نکته در تنظیم قرارداد پیمانکاری بسیار مهم می باشد.
بیشتر بخوانید: پیش فروش آپارتمان ؛ نکات مهمی که باید بدانید
انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان
۱.قرارداد پیمانکاری معین۲. قرارداد پیمانکاری مختلط۳. قرارداد پیمانکاری نامعین
حال قبل از آنکه بگوییم قرارداد پیمانکاری از چه نوع قراردادی است، باید عقود معین، نامعین و مختلط آن را مورد بررسی قرار دهیم.
۱.عقود معین : عقود معین از آن دسته قراردادهایی است که قانونگذار به صورت واضح، شرایط نوشتن و آثار آن را در متن قانون عنوان کرده است. از طرف دیگر الزامی نیست طرفین تمامی حقوق و تکالیف مربوط به خود را در متن قرارداد ذکر کنند. قراردادهایی مانند بیع، اجاره، ضمان و… همچنین در عقود معین، اگر ابهاماتی در قرارداد وجود داشته باشد یا دو طرف قرارداد سکوت کرده باشند، آثاری که در قانون پیش بینی شده است ، جانشین اراده طرفین می گردد و به گونه ای سکوت یا ابهام موجود در قرارداد را برطرف می نماید.
۲.عقود نامعین : عقود نامعین برعکس عقود معین است، در این قرارداد قانون، مسئولیتها، تعهدات و شرایط لازم را در متن عنوان نکرده است. این دسته از قراردادها طبق قواعد عمومی حاکم بر قراردادها و اصل آزادی اراده موضوع ماده ۱۰ قانون مدنی تنظیم میشود. در عقود نامعین با کشف قصد مشترک طرفین قرارداد، باید ابهام یا سکوت قرارداد برطرف و در صورت ناتوانی در این مورد از قواعد کلی حاکم بر معاملات در جهت تفسیر قرارداد استفاده شود.
۳.عقود مختلط: طبق اصل آزادی اراده موضوع ماده ۱۰، در این دسته از قراردادها، اشخاص میتوانند در حدود قانون، با توجه به توافقات خود، با یکدیگر تراضی کنند و هر نامی را که میخواهند برای آن مشخص نمایند. با توجه به توضیحاتی که داده شد ، قرارداد پیمانکاری ، یک عقد نامعین است که با توجه به قواعد عمومی و اختیاری که ماده ۱۰ قانون مدنی به هر یک از طرفین داده است تنظیم میشود. به تعبیر دیگر، طرفین قرارداد میتوانند تمامی توافقاتی که مخالف با قانون نباشد را در متن نمونه قرارداد پیمانکاری بنویسند چرا که قانون، از آن حمایت می کند.
بیشتر بخوانید: عوارض شهرداری خانه ؛ از نکات حقوقی تا نحوه پرداخت قبوض
وظایف مهم پیمانکار ساختمان
۱. برنامهریزی اصولی در جهت پیشبردن پروژه ساخت و ساز
۲. پایبندی به نقشههای فنی و اجرایی
۳. قانونمندی در تمامی مراحل ساخت و ساز
۴. بازبینی و نظارت بر پیشرفتها و تغییرات در فرایند انجام پروژه
۵. پیگیری و بازدید مدام از محل پروژه و اعمال تغییرات در صورت نیاز
۶. رعایت تمامی مقررات ایمنی و مسئولیت در برابر بروز هر نوع حادثه در پروژه
۷. حفظ امنیت کارگاه و تهیه وسایل مورد نیاز خدماتی و حفاظتی برای کارگران ساختمان
بیشتر بخوانید: قرارداد اجاره زمین کشاورزی ؛ هر آنچه که باید بدانید
نحوه بستن قرارداد پیمانکاری ساختمان
هر کدام از نمونه قراردادهای پیمانکاری که در سطرهای بالا به آن اشاره شد شرایط خاص خود را دارند اما به طور کلی در هنگام بستن قرارداد پیمانکاری باید به نکات مهمی توجه داشت در اینجا چند نمونه از آن را برای شما بازگو خواهیم کرد.
۱. مشخصات طرفین قرارداد کارفرما و پیمانکار موظفند مشخصات کامل خود را در متن قرارداد بنویسند. به این جهت که، در صورت بروز هر گونه اختلاف میان کارفرما و پیمانکار، صدور اظهارنامه دادگاه یا مرجع حل اختلاف با توجه به مشخصات مندرج در قرارداد ارسال شود.
۲.موضوع نمونه قرارداد پیمانکاری در گام اول باید موضوع قرارداد با توجه به محتوای آن تعیین شود. بنابراین، تعیین موضوع قرارداد، میتواند گامی برای تنظیم تخصصی یک قرارداد پیمانکاری باشد.
۳.اسناد و مدارک لازم است در انواع قرارداد پیمانکاری ؛ به تمامی اسناد و مدارکی که کارفرما در اختیار پیمانکار فرار میدهد،دقت شود.
۴.مبلغ قرارداد پیمانکاری در اینجا مبلغ توافق شده برای انجام فعالیت، بین کارفرما و پیمانکار تعیین میشود. در آخر این را بگوییم در قرارداد پیمانکاری کارآمد، بیان هر یک از تعهدات پیمانکار و کارفرما در قرارداد پیمانکاری الزامی است.
جمع بندی
اهمیت ، کاربرد و ویژگی های قرارداد پیمانکاری ساختمان و اهمیت نقش پیمانکار ساختمان بسیار مهم است شما می توانید در صورت نیاز با کمک مشاور کارشناس حقوقی در امور تنظیم قراردادها و نظارت بر مرحله اجرای پروژه، خطرات احتمالی در قراردادهای پیمانکاری را به حداقل برسانید.