آموزش نکات پلاک ثبتی ملک و روش استعلام آن

آموزش نکات پلاک ثبتی ملک و روش استعلام آن

14 اسفند 1402

حقوقی

آموزش نکات پلاک ثبتی ملک و روش استعلام آن

سازمان ثبت اسناد و املاک، برای امکان شناسایی و استعلام هر ملک یا ساختمان، پلاک ثبتی ملک، مخصوص به آن صادر می کند. این پلاک معمولاً روی سند هر آپارتمان یا زمین به صورت دو بخشی نوشته شده است. پلاک ثبتی املاک برای اطلاع از موقعیت مکانی، شناسایی وضعیت موجود و استعلام یک ملک مورد استفاده قرار می گیرد. برای هر ملک، شماره پلاک ثبتی اصلی و فرعی را برای شناسایی بهتر جزییات آن در نظر می گیرند. برای خرید آپارتمان باید به پلاک ثبتی توجه داشته باشید. در این مطلب به بررسی نحوه استعلام پلاک ثبتی، پلاک ثبتی اصلی و فرعی و پلاک تفکیکی می پردازیم.

بیشتر بخوانید: چرا نباید بدون کارشناسی ملک اقدام به خرید کرد

پلاک-ثبتی-ملک

راه های پیدا کردن پلاک ثبتی 

اگر به دلایلی اطلاعی از پلاک ثبتی ملک خود ندارید، می توانید از چند طریق به این شماره پلاک دسترسی پیدا کنید. 

  • از طریق استعلام از سامانه ثبت اسناد و املاک : با مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و دریافت کد 18 رقمی می توان به پلاک ثبتی دسترسی پیدا کرد.

  • از طریق نقشه های هوایی و کاداستر: اگر از دو راه بالا نتوانستید از پلاک ثبتی خود اطلاع پیدا کنید، نقشه های هوایی می توانند پلاک ثبتی را مشخص کنند. این کار بوسیله درخواست از شهرداری یا نظام مهندسی انجام می شود.

  • در مورد ملک های با سند تک برگ بعد از سال 1390 مالکان می توانند بوسیله کد ملی خود، پلاک ثبتی ملک را استعلام بگیرند.

جهت مشاده آگهی های خرید آپارتمان در کرج و خرید آپارتمان در فردیس کلیک کنید.

استعلام پلاک ثبتی 

پلاک ثبتی مانند یک شناسه یکتا عمل کرده و برای استعلام و شناسایی املاک به کار می رود. پلاک های ثبتی از دو بخش اصلی و فرعی تشکیل شده اند. پلاک ثبتی اصلی نشاندهنده قطعه اصلی و پلاک ثبتی فرعی نشاندهنده قطعات کوچکتر زمین مربوطه است. 

بیشتر بخوانید: راه های گرفتن کد رهگیری املاک

در واقع زمین های شهری به قطعه اصلی و فرعی تقسیم می شوند که پلاک های مسکونی، تجاری و غیره در آنها قرار دارند. قطعه های اصلی شامل قطعات کوچکتری است که برای شناسایی املاک در اداره ثبت کاربرد دارند. این شماره ثبت به صورت دو عدد با ارقام مختلف که با یک ممیز شماره اصلی و فرعی جدا شده اند نوشته می شود. استعلام پلاک ثبتی ملک از روش های زیر انجام می شود:

  1. از طریق سازمان ثبت اسناد کشور: برای اینکه پلاک ثبتی املاک خود را دریافت کنید، با مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد روی بخش خدمات کلیک کنید. در صفحه بازشدهف مشخصات ملک را وارد کنید. سپس یک کد 18 رقمی به نام کد یکتا دریافت می کنید. با داشتن این کد می توانید در سامانه درخواست استعلام پلاک ثبتی خود را دهید و پلاک را دریافت کنید.

  2. بوسیله کد ملی مالک: در سندهای تک برگ و ملک هایی که بعد از 1390 سند آنها صادر شده، مالک با استفاده از کد ملی می تواند پلاک ثبتی را استعلام بگیرد.

بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید درباره مبایعه نامه املاک و نحوه تنظیم آن بدانید

پلاک-ثبتی

استعلام پلاک ثبتی اصلی و فرعی

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، برای اینکه زمین های شهری شناسنامه داشته و از یکدیگر قابل تشخیص باشند، برای آنها پلاک ثبتی تخصیص داده است. پلاک ثبتی مانند شناسه هر ملک یا زمین است. زمین ها و قطعه های اصلی و مادر، دارای پلاک ثبتی اصلی و قطعه های کوچکتر و زیرشاخه آنها، دارای پلاک فرعی هستند. 
پلاک اصلی و فرعی یک ملک به صورت دو عدد که با یک ممیز از هم جدا شده نوشته می شوند. پلاک ثبتی اصلی ابتدا و در سمت چپ و پلاک فرعی در سمت راست نوشته می شود. مثلاً اگر پلاک ثبتی ملکی به صورت 2578/34 باشد پلاک ثبتی اصلی 34 و فرعی 2578 است. همچنین اگر سند ملک دفترچه ای و منگوله دار باشد، در صفحه دوم سند، شماره پلاک ثبتی اصلی و فرعی، متراژ زمین و همچنین حدود اربعه زمین یا ساختمان آن یعنی چهار جهت جغرافیایی اصلی ملک به تفصیل نوشته شده است.
شماره پلاک های ثبتی یک ملک که به شکل پلاک ثبتی اصلی و فرعی هستند ممکن است به صورت های زیر در سند نوشته شوند:

  1. زمانی که قطعه مادر ملک، هنوز تفکیک نشده باشد، پلاک ثبتی فرعی وجود ندارد و فقط یک شماره اصلی مانند 654 نوشته می شود. 

  2. بعضی از املاک دارای چند پلاک ثبتی اصلی و چند پلاک ثبتی فرعی می باشند.

بعضی از املاک دارای یک شماره پلاک اصلی و چند شماره پلاک فرعی می باشند.
اکثر املاک دارای یک شماره پلاک ثبتی اصلی و یک شماره پلاک ثبتی فرعی هستند.

برای استعلام پلاک اصلی و فرعی می توانید از طریق سامانه ثبت اسناد و املاک  اقدام کنید. وارد سایت شده و در بخش خدمات، بعد از وارد کردن اطلاعات ساختمان یا زمین، کد 18 رقمی یکتا دریافت می کنید. با این کد 18 رقمی می توانید پلاک اصلی و فرعی ملک را بدست آورید.

پلاک ثبتی چه تفاوتی با پلاک تفکیکی دارد؟

هر ملکی که در سازمان ثبت اسناد و املاک، ثبت شده باشد به قطعات کوچکتری تقسیم می شود. هر کدام از این قطعه ها دارای یک سند به نام صورت مجلس تفکیکی هستند و به هر قطعه یک شماره پلاک تفکیکی اختصاص داده می شود. شماره پلاک تفکیکی با پلاک ثبتی اصلی و فرعی تفاوت دارد. شماره پلاک ثبتی دو بخش اصلی و فرعی دارد. ولی شماره پلاک تفکیکی یک بخشی است و ارقام آن از یک عدد شروع شده و به تعداد قطعات بالا می رود. 
وقتی یک قطعه از ملک دارای پلاک تفکیکی از سازمان ثبت اسناد است یعنی می تواند به صورت مستقل سند شش دانگ بگیرد. پس تمام املاک دارای سند مالکیت شش دانگ، دارای پلاک تفکیکی هستند. در صورت خرید آپارتمان، شماره پلاک تفکیکی‌ همان شماره صورت مجلس تفکیکی می‌باشد که در صورتمجلس ملک یا نقشه تفکیکی، بنچاق و سند نوشته می شود.

پلاک-ثبتی-روی-نقشه

پروژه میلینیوم محمودآباد

یافتن پلاک ثبتی روی نقشه

در صورتی که پلاک ثبتی یک ملک را به روش های دیگر پیدا نکردید می توانید درخواست استعلام از طریق نقشه هوایی یا کاداستر دهید. این کار بوسیله مهندسان و کارشناسان نقشه برداری و بوسیله نقشه یو تی ام انجام می شود. باید محل و موقعیت دقیق ملک مورد نظر را به صورت دقیق نقشه برداری کنند و از طریق اطلاعات جامع و مختصات یو تی ام، پلاک ثبتی ملک را استخراج کنند.

پلاک ثبتی در سند کجاست؟

اگر سند مالکیت دفترچه ای و منگوله دار داشته باشید، پلاک ثبتی در سمت راست صفحه دوم سند درج شده است. این شماره به صورت دو عدد که با ممیز جدا شده اند نوشته شده است. پلاک ثبتی اصلی در سمت چپ شماره و پلاک فرعی در سمت راست نوشته شده است. در سندهای تک برگ، پلاک ثبتی در ردیف دوم و در بخش مشخصات ملک نوشته شده است.

پلاک ثبتی ملک قولنامه ای

پلاک ثبتی املاک قولنامه ای باید در سند مادر یا بنچاق اصلی قید شده باشد. ولی برای دستیابی به پلاک ثبتی املاک قولنامه ای، مالک می تواند با کارت ملی به سازمان ثبت اسناد یا دفترخانه مراجعه کند. از طریق پر کردن فرم استعلام ملک و وارد کردن اطلاعات شخصی و ملک مورد نظر می تواند درخواست استعلام دهد. در نتیجه استعلام، پلاک ثبتی بوسیله سازمان ثبت اسناد اعلام به مالک می شود.