تفاوت آپارتمان و مجتمع مسکونی
8 اسفند 1402
ملکی
آپارتمان مسکونی از چند واحد در یک ساختمان تشکیل شده که از طریق مشاعات با هم ارتباط دارند. ساکنین آپارتمان مسکونی، مالک واحد شخصی خود هستند ولی مالکیت بخش های مشاعات به صورت مشترک در اختیار تمام واحدهاست. آپارتمان نشینی نیاز به فرهنگ صحیح برای زندگی افراد در یک ساختمان و استفاده از فضاهای مشاعات دارد. یک مجتمع مسکونی معمولاً از چند بلوک در یک زمین تشکیل می شود که داخل هر بلوک، چندین واحد قرارد دارد. مجتمع های مسکونی مساحت یا تعداد طبقات بیشتری دارند بنابراین تعداد ساکنین بیشتری را در خود جای می دهند. برای سرمایه گذاری یا زندگی در آپارتمان یا مجتمع مسکونی باید با مزایا و معایب آنها آشنا باشید. هر یک از این دو نوع ساختمان، نکات مثبت و منفی دارند که از نظر سودآوری یا شرایط زندگی، ایده آل هستند. بنابراین قبل از خرید آپارتمان، حتما این مطلب را دنبال کنید تا انتخابی با آگاهی کامل داشته باشید.
مفهوم آپارتمان مسکونی
آپارتمان به یک واحد از ساختمانی چند طبقه گفته می شود که در یک پلاک مسکونی یا تجاری ساخته می شود. در واقع ساختمان های جدید را به دلیل سودآوری و تراکم بیشتر جمعیت، به صورت آپارتمان می سازند. آپارتمان ها دارای تعدادی امکانات مستقل و تعدادی امکانات به صورت مشاعات هستند. مثلاً حیاط، کل پارکینگ و راه پله از بخش های مشاعات و مشترک همه واحدهاست. ولی فضای پارک هر واحد یا انباری از بخش های مستقل تحت مالکیت یک مالک است.
بیشتر بخوانید: بهترین طبقه آپارتمان برای زندگی کدام است؟
ویژگی های آپارتمان مسکونی
آپارتمان ها دارای ویژگی های متفاوتی نسبت به مجتمع های مسکونی هستند. آپارتمان ها دارای نکات مثبت و منفی زیادی هستند که انتخاب آن را برای افراد خوب یا بد می کند. هر شخصی باید با توجه به شرایط زندگی، بودجه و نیازهایی که دارد ساختمانی را برای زندگی انتخاب کند.
برای مشاهده آگهی های خرید آپارتمان مدرن در تهران کلیک کنید.
مزایای آپارتمان مسکونی
هزینه های کمتر تاسیسات و نگهداری
آپارتمان مسکونی به دلیل تعداد واحدهای کمتر، تاسیسات با هزینه احداث و نگهداری کمتری دارند. در آپارتمان ها به دلیل وسعت کم مشاعات، مصرف برق، آب و گاز نسبتا کم است و هزینه های کمی دارد. همچنین تاسیسات آپارتمان به هزینه کمتری برای نگهداری و تعمیرات نیاز دارد.
برای مشاهده آگهی های خرید آپارتمان لاکچری در تهران کلیک کنید.
ساختمان نوساز
آپارتمان های مسکونی با تخریب و نوسازی خانه های قدیمی ساخته می شوند که سازه مقاوم تر و متریال بهتری دارند. زندگی در آپارتمان های نوساز، مشکلات خانه های قدیمی و فرسوده را ندارد.
امکانات خوب
آپارتمان ها نسبت به خانه های قدیمی امکانات بهتر و جدیدتری دارند که زندگی را راحت تر می کند. آپارتمان ها دارای آسانسور، تاسیسات و متریال های جدید و به روز هستند که باعث آسایش ساکنین می شود.
امنیت نسبی خوب
آپارتمان مسکونی به دلیل زندگی جمعی چند خانواده در یک ساختمان، نسبت به خانه ویلایی، امنیت بیشتری دارد. آپارتمان ها به علت نوع ساخت و امکانات امنیتی که دارند، امنیت بهتری برای ساکنین فراهم می کنند.
بیستر بخوانید: معرفی بهترین وبسایت خرید آپارتمان
روش های خرید متنوع
برای خرید آپارتمان ها روش های خرید متنوع مانند دریافت وام مسکن یا پیش فروش وجود دارد. آپارتمان های مسکونی را می توان با تهیه وام های بانکی به اندازه یک دوم یا یک سوم ارزش کل، خریداری کرد. همچنین تعداد معدودی از آپارتمان ها را در زمان ساخت می توان به صورت پیش خرید و با مبلغی پیش پرداخت و باقی اقساط خرید.
معایب آپارتمان نشینی
فرهنگ همسایگان
یکی از بزرگترین معایب آپارتمان نشینی، وجود همسایگان با سطح فرهنگی پایین است. در صورتی که یکی از همسایه های آپارتمان، مقررات آپارتمان نشینی را رعایت نکند آرامش همه همسایگان یا واحدهای نزدیک را مختل می کند. علاوه بر این در صورتی که همسایه ای دارای فرزند کوچک باشد مخصوصاً در طبقات بالایی یا مجاور، سر و صدای بازی و دویدن بچه ها باعث سلب آرامش ساکنین دیگر واحدها می شود.
مشاعات یا تاسیسات مشترک
از معایب آپارتمان نشینی وجود اختلاف در میزان مصرف همسایگان در مورد تاسیسات مشترک است. مثلاً در آپارتمانی که کنتور آب مشترک است، ممکن است یکی از ساکنین به میزان مصرف بیشتر واحدی با جمعیت بیشتر اعتراض کند. در این حالت افراد با تعداد کمتر یا شاغل، درخواست پرداخت مبلغ کمتری از هزینه قبض ها را می کنند. البته این مساله در بعضی ساختمان ها با کنتورهای مجزا و تفکیکی حل شده است.
مجمتع مسکونی چیست؟
مجتمع مسکونی معمولاً از تجمیع چندین پلاک مسکونی به صورت چند طبقه و تعداد زیادی واحد ساخته می شود. مجتمع های مسکونی دارای زمینی با عرض و طول بیشتر از پلاک های مجاور هستند و مجوز ساخت طبقات بیشتر از محدوده را دریافت می کنند. مجتمع ها به دلیل تراکم بیشتر واحدهای مسکونی اغلب به چند بلوک داخلی تقسیم بندی می شوند. این بلوک ها دارای راه پله و آسانسور جداگانه هستند.
در هر طبقه یک مجتمع با احتساب همه بلوک ها، به صورت میانگین 4 تا 20 واحد مسکونی قرار دارد. برخی مجتمع ها دارای یک ورودی اصلی پیاده و یک ورودی پارکینگ هستند و برخی دارای چند ورودی می باشند. این مساله به تعداد برهای مجتمع و دسترسی به خیابان ها بستگی دارد. مجتمع های مسکونی معمولاً دارای پارکینگ های چند طبقه در زیر زمین یا روی همکف هستند.
بیشتر بخوانید: ویژگی های ساختمان های ضد زلزله
ویژگی های مجتمع مسکونی
مجتمع مسکونی در یک زمین با مساحت یا تعداد طبقات بیشتر از آپارتمان ساخته می شود. این مجتمع ها تعداد واحدهای زیادی دارند به همین دلیل نوع ساخت و مدیریت آن ها متفاوت است. مجتمع های مسکونی اکثراً دارای امکانات رفاهی متنوعی از جمله استخر، باشگاه، سالن های ورزشی، سالن اجتماعات، فروشگاه یا مراکز خدماتی مانند آرایشگاه هستند. به دلیل تردد زیادی که در مجتمع ها وجود دارد، نقشه ورودی، لابی، راهروها و راه پله ها با در نظر گرفتن این مساله طراحی می شود.
استفاده از کارکنان و افراد مختلف جهت مدیریت، لابی، نظافتچی و نگهبانی مجتمع مسکونی از جمله ویژگی های این مجموعه هاست. همچنین جهت حفظ امنیت بیشتر و چک کردن رفت و آمدها در اکثر مجتمع های مسکونی از تجهیزات امنیتی و حفاظتی استفاده می کنند.
مزایای مجتمع مسکونی
مدیریت و امنیت بیشتر
مجتمع های مسکونی معمولاً اشخاصی را جهت حفظ نظم و ترتیب و امنیت مجموعه استخدام می کنند. مدیریت مجتمع های بزرگ معمولاً به دو یا سه نفر واگذار می شود تا وظیفه رسیدگی به امور مهم مجموعه را به عهده بگیرند. به همین دلیل تصمیم گیری در مورد مشاعات، دریافت شارژهای ماهانه و بقیه امور به صورت منظم و قاعده مند مدیریت می شود. همچنین امکانات امنیتی مخصوصی مانند گیت های ورود و خروج، نگهبانی شبانه روزی، دوربین های مداربسته و دزدگیر در اکثر مجتمع های بزرگ پیش بینی می شود.
امکانات رفاهی خوب
مجتمع های مسکونی به دلیل جمعیت زیادی که دارند، غالباً با امکانات تفریحی، ورزشی و تجاری ساخته می شوند. مجتمع های جدید معمولاً یک طبقه همکف و یا زیر زمین را به این فضاهای رفاهی اختصاص می دهند. به دلیل نیاز افراد ساکن در این مجتمع ها، فروشگاه های مواد غذایی، پوشاک یا موارد دیگر در آنها فعالیت می کنند. بعضی از مجتمع ها دارای سینما، مهد کودک، خانه بازی و امکانات تفریحی خاص دیگر هم هستند.
فضاهای سبز
مجتمع های مسکونی که در زمینی با مساحت بزرگ و در حد چند پلاک مسکونی ساخته می شوند، دارای فضای سبز خوبی هستند. این فضای سبز در محوطه حیاط یا ورودی مجتمع ها اجرا می شود که به زیبایی و نشاط محیط کمک می کند. مجتمع های مسکونی با داشتن فضای سبز و گل کاری در حیاط خود، فضایی عالی برای بازی کودکان یا قدم زدن ساکنین فراهم می کنند.
معایب مجتمع مسکونی
مجتمع مسکونی بر خلاف مزیت هایی که دارد، مشکلاتی هم برای ساکنین خود به همراه دارد که به آن اشاره می کنیم.
هزینه های بالا
زندگی در یک مجتمع مسکونی به دلیل حجم تاسیسات، وسعت مشاعات، امکانات خاص و استخدام کارکنان مختلف، هزینه های کمی ندارد. این مساله شاید در مورد مجتمع های قدیمی و معمولی چندان به چشم نیاید ولی در مجتمع های بزرگ و شیک، کاملاً حس می شود. هزینه شارژ واحدهای یک مجتمع مسکونی به مراتب بیشتر از یک آپارتمان معمولی است.
واحدهای زیاد
مجتمع های مسکونی بر اساس تراکم و ساخت واحدهای بیشتر ساخته می شوند. بنابراین وجود ساکنین و تردد زیاد در این ساختمان ها، امری بدیهی است. به همین دلیل در مجتمع های مسکونی، سبک زندگی و فرهنگ زندگی جمعی بسیار مهم و تاثیرگذار است. برای اشخاصی که ساختمانی خلوت و بدون رفت و آمد را ترجیح می دهند شاید مجتمع های مسکونی، جذاب نباشند.
مشکل سند
اکثر مجتمع های مسکونی در زمان فروش دارای سند تک برگ و شش دانگ بوده و مشکلی از جهت مالکیت ندارند. ولی بعضی از مجتمع های مسکونی به شکل تعاونی یا وابسته به یک ارگان خاص ساخته شده اند و سند ندارند. واحدهای این مجتمع ها به صورت قولنامه ای خرید و فروش می شوند و تنها دارای یک سند مادر هستند. ممکن است زمان خرید و فروش این مدل مجتمع ها، مالک یا خریدار به مشکل برخورد کند.
نورگیری کمتر
با اینکه مجتمع های مسکونی با طراحی مهندسی و نقشه حرفه ای ساخته می شوند ولی نورگیری کم از معضلات بسیاری از آنهاست. این مساله در زمین هایی که به دلیل عرض کمتر مجبور به طراحی پاسیو برای نورگیری هستند بیشتر مشخص می شود. در بسیاری از مجتمع های مسکونی، یک سمت واحدها به صورت مستقیم و یک سمت واحدها به صورت غیر مستقیم و از پاسیو نورگیری دارد. بنابراین در چنین مجتمع هایی واحدهای خیلی روشن و دلبازی وجود ندارد.
قدرالسهم کمتر
قدرالسهم به درصد مالکیت هر واحد از کل زمین ساختمان گفته می شود. به دلیل اینکه معمولاً زمین، قیمت بالایی در شهرها دارد، قدرالسهم هر واحد تاثیر زیادی در قیمت آن دارد. در مجتمع های مسکونی که در یک زمین تعداد زیادی واحد در کل مجموعه ساخته می شود، درصد قدرالسهم به میزان زیادی کاهش می یابد. بنابراین در مجتمع های مسکونی در برآورد قیمت هر واحد روی ارزش زمین نمی توان حساب زیادی کرد.
تفاوت آپارتمان و مجتمع مسکونی
آپارتمان مسکونی دارای تعداد واحدهای کمتر، آرامش بیشتر و هزینه های کمتری برای ساکنین است. خرید آپارتمان در اکثر موارد به دلیل داشتن قدرالسهم بیشتر از زمین، ارزش بیشتری دارد. در عین حال آپارتمان ها امکانات رفاهی یا نگهبانی ندارند و مدیریت آن هم به عهده یکی از ساکنین است. امنیت و کنترل رفت و آمدها هم در آپارتمان مانند مجتمع مسکونی تحت نظر قرار نمی گیرد و رصد نمی شود. ولی مجتمع های مسکونی برای افرادی با مشغله های زیاد یا سن بالا که نیاز به امکانات رفاهی و زندگی در دسترس دارند، بسیار عالی است. علاوه بر این مجتمع های مسکونی اکثراً به دلیل تامین بودجه زیاد ساخت و ساز، اقدام به پیش فروش واحدها می کنند که این مساله برای خریدارانی با بودجه کم، فوق العاده است.