مجوز ساخت ساختمان یکی از مباحثی است که قصد داریم در این مقاله در رابطه با آن صحبت کنیم. صنعت ساختمان یکی از صنایع پررونق در ایران است که اشخاص بسیاری در قسمت های مختلف آن فعالیت میکنند. از کارگران ساده و معماران گرفته تا کارفرماها و پیمانکارانی که آنها را به استخدام خود درمیآورند، ناگفته نماند این افراد تنها بخش عرضه بازار ساختمان را تشکیل میدهند و پس از تکمیل ساخت ساختمان، فعالان املاک نیز به بخش تقاضای این صنعت خدمات ارائه میدهند.
در همین رابطه پلتفرم آقای املاک با هدف رفع تمامی نیازهای فعالان بازار مسکن از آژانس ها و مشاورین املاک تا صاحبین مشاغل ساختمانی از جمله سازنده ها، سرمایه گذارها، پیمانکارها، اشخاص حقیقی و حقوقی پا بر این عرصه گذاشته است. اگر شغلتان مربوط به ساختمان است می توانید به صورت رایگان و بدون هیچ محدودیتی در وبسایت آقای املاک آگهی خود را به ثبت برسانید.
مجوز ساخت یک ساختمان در اصل اولین قدمی است که عوامل ساختمانسازی مراحل آن را طی می کنند. طی کردن مراحل اداری برای اخذ پروانه ساخت ساختمان و مجوزهای مختلفی است که گرفتن آنها امری ضروری و پیشنیاز کار به شمار می روند.
ما در این مطلب از وبلاگ آقای املاک شما را با مراحل اداری ساخت یک ساختمان مسکونی، اداری یا تجاری آشنا خواهیم کرد. اگر شما در مرحله اخذ مجوز ساختمان قرار دارید، به شما پیشنهاد می کنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
مراحل مجوز ساخت ساختمان
اگر یک قطعه زمین خالی خریداری کردید و قصد ساختمان سازی در آن را دارید یا در خانهای قدیمی سکونت دارید و قصد تخریب و ساختن بنایی نو دارید بهتر است این کار را در شش ماه اول سال انجام دهید. ساختمان سازی در فصل های سرد برای کارگران امری دشوار است و از طرفی اگر هم انجام شود با سرعت کار پایینتری نسبت به بهار و تابستان و حتی پاییز مواجه خواهیدشد.
به همین دلیل ما بیشتر شاهد این هستیم که در فصل زمستان بازار گرفتن مجوز و پروانه ساخت ساختمان داغ تر است. مجوز ساختمان نیاز به پیگیریهای قانونی و پرداخت هزینههای مختلفی دارد. حتما می دانید که ساخت ساختمان بدون صدور پروانه ساختمان غیرقانونی است و توسط مراجع مربوطه متوقف خواهد شد. در واقع هدف از صدور مجوز ساخت رعایت مشخصات فنی و اصول شهرسازی مطابق با ضوابط طرح جامع شهری می باشد. همچنین شما برای استفاده از تسهیلات بانکی و بیمه ساختمان و کارگرها و …نیاز به دریافت مجوز دارید.
تمام ساخت و سازها ملزم به دریافت مجوز ساخت هستند؟
خیر؛ برای تمام ساخت و سازها نیازی به دریافت مجوز نیست. اگر قصد تعمیرات جزئی یا بازسازی نه خیلی زیاد در بنای خود دارید نیازی به مجوز ساخت نخواهید داشت.
اما اگر تغییرات به صورت کلی باشند و شما قصد اضافه کردن متراژ به بنای خود را داشته باشید، در اینجا باید برای طی کردن مراحل مجوز ساخت ساختمان دست به کار شوید.
۱.مجوز ساختمانی اراضی بایر یا باغات
۲. مجوز ساختمانی تعویض مهندس
۳. مجوز ساختمانی تخریب یا نوسازی
۴. مجوز ساختمانی اضافه اشکوب
۵. مجوز ساختمانی تغییر نقشه
۶. مجوز ساختمانی توسعه بنا
این موارد از جمله مجوزهایی هستند که برای انجام کارهای مختلف به آنها نیاز دارید. در نتیجه بهترین کار در ابتدای راه، مشورت و مشاوره گرفتن از افرادی است که به صورت حرفه ای بر تمامی مراحل اداری ساخت یک ساختمان تسلط دارند.
اطلاعاتی که در مجوز ساخت ساختمان ذکر می شوند
اطلاعاتی نظیر مساحت زیربنا، تعداد طبقهها، مشخصات متقاضی حقیقی یا حقوقی، شماره پلاک ثبتی ملک، نوع اسکلت ساختمان، کروکی زمین، تاریخ صدور پروانه و … از جمله اطلاعاتی هستند که در مجوزها ذکر میشوند.
یکی از مهمترین اطلاعاتی که در صفحه نخست مجوز ساخت ساختمان ذکر میشود، تاریخ آغاز عملیات ساخت یا بازسازی و تعیین مهلت برای پایان پروژه است. البته شما میتوانید در صورت طولانیتر شدن پروسه کاری درخواست تمدید مهلت بدهید.
برای دریافت سند مالکیت واحدها به مجوز دیگری به نام، (پایان کار) نیاز است. در این قسمت شخصی تحت عنوان ناظر پروژه را مورد بررسی قرار داده و اجازه صدور پایان کار را به شما میدهد.البته ناظری که مسئولیت نظارت بر ساخت قانونی ساختمان را بر عهده دارد میتواند مراحل کار را مورد بررسی قرار دهد. ناظر پروژه حق این را دارد که هر زمان مغایرت با قوانین مربوطه را تشخیص داد؛ دستور توقف عملیات ساخت را بدهد. در نتیجه یکی دیگر از اقداماتی که باید قبل از ساخت انجام دهید آشنایی با قوانین مربوط به ساخت و ساز است. حال که با این موارد آشنا شدید.
مراحل اداری مجوز ساخت ساختمان
ساخت بنا اگر به یک پیمانکار واگذار شود، احتمال اینکه مراحل اداری به او محول شود؛ زیاد است. اما اگر خودتان میخواهید صفر تا صد این کار را انجام دهید باید شخصا به شهرداری منطقه مراجعه فرمائید.
مرحله اول:
اولین اقدامی که در شهرداری منطقه باید انجام دهید، تشکیل پرونده است. البته برای درخواست مجوز ساخت میتوانید علاوه بر شهرداری، به دفاتر خدمات الکترونیکی مراجعه کنید.
مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده:
۱. اصل سند مالکیت و فتوکپی آن
۲. اصل کارت ملی و شناسنامه و فتوکپی آنها
۳. برگه تسویه حساب عوارض نوسازی
۴. برگه تسویه حساب عوارض شهرداری
۵. درخواست صدور پروانه به صورت کتبی
همانطور که مشاهده می کنید، دو مورد از مدارک مربوط به پرداخت عوارضها می باشد. درنتیجه بهتر است هر چه سریعتر برای پرداخت عوارض شهرداری (سال جاری و سالهای گذشته) و عوارض نوسازی اقدام کنید و سند هر کدام از آنها را همراه خود داشته باشید.
مرحله دوم:
بعد از آنکه پرونده تشکیل شد ؛ درخواست بازدید بدهید. پس از تایید پرونده، شهرداری مسئول بازدید را به مکان احداث بنا خواهد فرستاد. در اینجا مسئول بازدید مواردی مانند ابعاد ملک، عرض خیابان، عرض بنا و مجاورین بنا را مورد بررسی قرار می دهد.
در همین مرحله یکی از مهمترین نکات بر پیشبرد کارهای شما، بررسی متراژ زمین است. به عنوان مثال شما از قبل تعداد مشخصی برای طبقات در نظر گرفتید اما مسئول بازدید در هنگام بررسی متراژ بنا به دلایلی اجازه بنا کردن آن تعداد طبقه را به شما نمی دهد.
بعد از طی کردن این دو مرحله شاید به طرح تفصیلی نیاز داشته باشید.البته این طرح در تمامی شهرها قابل اجرا نیست و بیشتر در شهرهای بزرگ مانند تهران صورت میگیرد.
در این بخش شهرداری شخصی را به عنوان کارشناس طرح تفصیلی به محل پروژه خواهد فرستاد تا کاربری ملک از لحاظ طرح جامع و تفصیلی شهر مورد بررسی قرار دهد.در واقع هدف از این کار بررسی عدم مغایرت بنا با طرحهای عمرانی شهر می باشد. اگر در حین بررسی تداخلی دیده شود، دستور انجام تغییرات و اصلاحات مورد نظر از طرف شهرداری صادر خواهد شد.
مرحله چهارم:
پس از طی کردن این سه مرحله، نوبت به تهیه نقشه ملک می رسد در این مرحله شهرداری به شما دستور تهیه نقشه ملکتان را می دهد. در نقشه ملک اطلاعاتی نظیر ابعاد باقیمانده ملک پس از اجرای تغییرات مدنظر شهرداری، مساحت زمین پس از اجرای تغییرات، تعداد طبقهها و … ذکر شده است.
مرحله پنجم:
در این مرحله نقشه معماری ساختمان طراحی می شود. پس از طراحی، اطلاعات تکمیلی بنا مشخص میشود به عنوان مثال شما متوجه خواهید شد که اندازه پارکینگ و اندازه فضاهای مختلف ساختمان چقدر باید باشد.
انجام این کار برعهده مهندسین معماری می باشد شما پس از آنکه نقشه را از آنها تحویل گرفتید به شهرداری مراجعه کرده تا کارشناسان شهرداری نقشه معماری را بررسی کنند. احتمال اینکه در زمان بررسی نقشه توسط کارشناسان شهرداری چند مورد را در نقشه اصلاح کنید وجود دارد. در هر صورت باید نقشه کاملی در اختیارتان باشد تا اجازه ادامه مراحل اداری ساخت یک ساختمان به شما داده شود.
مرحله ششم:
با تکمیل شدن نقشه معماری و دریافت تاییدیه از شهرداری، باید مجددا عوارض نوسازی و شهرداری را پرداخت کنید.
مرحله هفتم:
در این مرحله باید برای فراهم کردن مراحل پیشنویس آماده باشید. دفاتر خدمات شهری این امکان را برای شما فراهم می کنند تا پیشنویسها را تهیه کنید وفرم درخواست تعیین ناظر را پر کنید. پس از مدتی از سوی شهرداری با شما تماس گرفته می شود تا برای عقد قرارداد با ناظر تعیین شده از سوی شهرداری به آنجا بروید.
مرحله هشتم:
در این مرحله با تایید در خواست شما از سوی رئیس بخش صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و شخص شهردار ، پروانه ساختمانی شما چاپ خواهد شد.
حرف آخر
طی کردن این ۷ مرحله گر چه زمانبر خواهدبود و نیاز به پرداخت هزینه و صرف زمان و انرژی دارد، اما زمانیکه مجوز ساخت ساختمان شما چاپ شد تا به پایان رسیدن مهلت تعیین شده، زمان در اختیار خواهید داشت.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم در صفحه اول مجوز مهلت ساخت ساختمان براساس متراژ مساحت بنا مشخص شده است اگر تا فرا رسیدن مهلت پروژه نتوانید بنا را تکمیل کنید، یک اخطاریه می گیرید و باید عوارض تعویق آن را پرداخت کنید. با درخواست تمدید پروانه ساخت، مهلتی به شما داده میشود تا پروژه را به پایان برسانید و اگر باز هم نتوانید پروژه را تکمیل کنید دیگر تمدید دوباره پروانه ساخت امکانپذیر نخواهد بود. پیشنهاد ما این است که برای اتمام پروژه در زمان مناسب برنامهریزی حرفه ای داشته باشید.
تعداد نظرات : 7
خدمتی
12 اسفند 1401
باسلام وتشکرازشمابایدبگم اطلاعات داده شده بسیارکامل وجامع بود
احمد
28 دی 1401
عالی و مفید
عطا قاسمپور
10 دی 1401
خیلی عالی به نظر میرسد تشکر از شما!
حسین مجدی
18 اسفند 1400
با سلام نظر من این است که بهتر است که مجوزه ساخت بدونه تاریخ باشد چون درنظر بگیریم شاید مشگلی برایه فرد بیشایدکه قادر به ساخت نباشد وتویه دردسر بزرگی بیفتد
میلاد داودپور
21 مهر 1400
اطلاعات شما بسیار عالی و لذت بردم.میلاد داودپور
روزبه فعلی
21 مهر 1400
درود
ممنون از اطلاعات مفیدی که در هر زمینه ملکی ارائه میدید ✌?
سپاس از آقای املا
داود نصیری
21 مهر 1400
سلام از بنده
این اطلاعات رو واقعا به جا و با تقسیم بندی مناسب در نظر گرفتید که واقعا مورد نیاز بود