آسانسور هیدرولیک ؛معرفی انواع، مزایا و راهنمای قیمت
18 آبان 1403
دانستنی
آسانسور هیدرولیک یکی از انواع آسانسور است که امروزه در آپارتمان های مسکونی و ساختمان های تجاری لوکس بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب قصد داریم شما را با صفر تا صد آسانسور هیدرولیک از انواع، کاربرد، مشخصات فنی، مزایا و معایب و ... آشنا کنیم. اگر قصد نصب آسانسور هیدرولیکی در ساختمان خود را دارید ،خواندن این مطلب را از دست ندهید.
فهرست مطالب
آسانسور هیدرولیکی چگونه کار می کند؟
مراحل نصب و اجرای آسانسور هیدرولیکی
آسانسور هیدرولیک چیست
آسانسور هیدرولیک ،یکی از انواع آسانسور است که به واسطه پیستونی که داخل سیلندر به حرکت در می آید، قدرت می گیرد و فشار ایجاد شده در داخل سیلندر موجب می شود پیستون به سمت بالا حرکت کند. موتور الکتریکی، روغن هیدرولیک را به سمت سیلندر پمپاژ کرده تا بدین وسیله امکان حرکت پیستون فراهم و کابین آسانسور به راحتی بلند شود. هنگام پایین آمدن آسانسور، سوپاپ های الکتریکی میزان خارج شدن روغن را کنترل خواهند کرد.
اصول ساخت آسانسور هیدرولیک بر اساس قانون پاسکال برای ایجاد نیرو و حرکت است، بدین صورت که، تغییر فشار بر روی مایعات تراکم ناپذیر در یک فضای مشخص شده، به طور مساوری در سراسر مایع و در تمامی مسیرها منتقل خواهد شد. از سیستم های هیدرولیک برای کنترل دقیق نیروهای بزرگ استفاده می شود، همچنین مقرون به صرفه هستند و منبع خوبی از انرژی را تامین و فراهم می کنند. آسانسور هیدرولیک بیشتر برای ساختمان های پنج تا شش طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از آسانسورها می توانند با سرعت 0.6 متر در هر ثانیه عمل کنند.
آسانسور هیدرولیک به نوعی ایمن تر از دیگر آسانسورها می باشد چرا که هویت اصلی سیستم، جک هیدرولیک است که هیچ سقوطی در آنها رخ نمی دهد. البته این امر موجب شده که آسانسورهای هیدرولیکی با یک سری محدودیت مواجه شود، محدودیت هایی از جمله سرعت و شتاب اما در مجموع آسانسور هیدرولیک نرم و روان تر از آسانسور کششی حرکت می کند.
آسانسور هیدرولیکی شیشه ای
آسانسور هیدرولیکی شیشه ای یا همان آسانسور پانوراما، به آسانسورهایی می گویند که یک یا چند طرف کابین آن را جنس شیشه دربر گرفته باشد. در آسانسور هیدرولیکی شیشه ای افراد هنگام حرکت کابین می توانند فضای بیرونی را مشاهده نمایند. در حقیقت کابین آسانسور در یک محفظه شیشه ای مخصوص نصب و راه اندازی می شود. این نوع آسانسور بیشتر در مجتمع های تجاری بزرگ و لوکس، فروشگاه ها و برج ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از انواع پانل های شیشه ای روشن و یا دودی برای تزیین آن استفاده می شود. آسانسور هیدرولیکی شیشه ای به دلیل ظاهر زیبا و مدرنی که دارند، بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است.
مطالب مرتبط: از شرایط بیمه آسانسور ساختمان خود خبر دارید؟
جنس شیشه های به کار رفته در کابین آسانسور از جنس لمینت سکوریت می باشد. شیشه های لمینت سکوریت از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند و از تمامی استانداردها نیز بهره مند می باشند. شایان به ذکر است با توجه به استناد استاندارد ملی که تمامی قسمت های آسانسور مانند کابین، دیواره، چاه و درب آسانسور باید قادر به تحمل فشار 300 نیوتن بر 5 سانتی متر باشند، این شیشه ها نیز از این میزان استحکام برخوردار می باشند. مقاومت بالا و عدم احتمال شکستن در هنگام حرکت و یا هرگونه ضربه در ساخت و راه اندازی آسانسور شیشه ای امری بسیار مهم است. چرا که در غیر این صورت می تواند خسارات و حوادث جبران ناپذیری را به وجود بیاورد.
آسانسور هیدرولیک تک فاز
یکی از مشکلاتی که می تواند برای نصب آسانسور در محل کار یا محل سکونت پیش روی شما قرار بگیرد، نبود برق سه فاز است. که در اینجا آسانسور هیدرولیک تک فاز نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
آسانسور هیدرولیک تک فاز یک پدیده ای نوین است که با موتور گیرلس و فناوری حرکت سبز، مناسب ظرفیت 6.8.10.13 نفره می باشد و دارای حداقل میزان مصرف انرژی و بدون استفاده از برق سه فاز است .
برای یک آسانسور تک فاز شش نفره فقط معادل مصرف یک سشوار معمولی به انرژی برق نیاز است. در صورت قطع برق شبکه سراسری این آسانسور تک فاز می باشد که قادر است با 200 استارت بدون نیاز به برق شهر ساعت ها کار کند و قطع برق شبکه هیچ گونه مانعی برای ادامه حرکت اسانسورتک فاز نیست .
با روی کار آمدن آسانسور هیدرولیک تک فاز مشکلات بسیاری از واحد های مسکونی و تجاری بابت نداشتن برق سه فاز از میان برداشته شد. از ویژگی ها و مزایای آسانسور هیدرولیک تک فاز می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- آسانسور تک فاز دارای بازیافت انرژی می باشد.
- مصرف برق آسانسور تک فاز با یک سشوار معمولی برابری می کند.
- آسانسور تک فاز در مواقع قطع برق توقف نمی کند.
- این نوع از آسانسور ظرفیتی معادل 1000 کیلو گرم را دارد .
- قیمت بالا برای تامین ژنراتور در این آسانسورها وجود ندارد .
- هزینه این آسانسورها جهت تعمیر و نگهداری کم است.
- نیازی به فضای کافی جهت استقرار ژنراتور در آسانسور تک فاز نیست.
مطالب مرتبط: صفر تا صد تعمیر و نگهداری آسانسور ؛ از قوانین تا مزایای آن
آسانسور هیدرولیک جک مستقیم
آسانسور هیدرولیک جک مستقیم بدین صورت عمل می کند که جک بدون هرگونه واسطه به زیر یوک کابین (مستقیم زیر) یا یوک کنار کابین (مستقیم کنار) وصل می شود به همین دلیل جک به طور مستقیم بر کابین آسانسور تاثیر می گذارد و کابین را به حرکت در می آورد. آسانسور هیدرولیک جک مستقیم دو نوع دارد:
- جک مستقیم مرکزی : که به صورت عمومی دارای یک جک می باشد و مستقیم به مرکز کابین متصل می شود.
- جک مستقیم جانبی : در این نوع یک جک و یا بیشتر می باشد که به یک طرف یا به طرفین کابین متصل می شود.
مزایای آسانسور هیدرولیکی
- خطر سقوط کابین به دلیل استفاده از جک و افزایش ایمنی پایین است.
- دارای حرکت یکنواخت و بدون صدا می باشد.
- هم ترازی کابین در طبقات و توقف ملایم تر
- عمر بالای قطعات و استهلاک پایین به علت کاهش قطعات متحرک
- افزایش ایمنی برای نصب و سرویس به وسیله حذف یا کاهش قطعات دوار
- کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات قطعات
- اشغال فضای کمتر، تقریباً 10٪ مساحت کمتری برای شفت آسانسور نسبت به سایر وسایل بالابرنده نیاز دارد.
مطالب مرتبط: بالابر ساختمانی ؛ معرفی انواع، مزایا و نکات ایمنی آن
معایب آسانسور هیدرولیکی
- روغن در سیستم پیستون می تواند نسبتاً سریع و بیش از حد گرم شود، وقتی روغن هیدرولیک در اثر استفاده بیش از حد گرم می شود، بوی نامطبوعی از خود متصاعد می کند.
- روغن هیدرولیک می تواند از سیستم پمپاژ خارج شده و در پایه آسانسور به زمین نشت کند. این می تواند منجر به آلودگی خاک یا آلودگی آب های زیرزمینی شود.
- حساسیت به وزن بار
- با وجود این اشکالات جزئی، آسانسورهای هیدرولیک امروزه همچنان در بسیاری از ساختمان های تجاری استفاده می شوند.
مشخصات فنی آسانسور هیدرولیک
- دارای سیستم ضد سرقت
- عدم نیاز به گاورنر
- عدم نیاز به ساخت موتورخانه
- قابل استفاده و اجرا در چاهکهایی با ارتفاع کم
- بدون صدا در زمان حرکت، نرم و سرعت بالا
- کاهش مصرف انرژی
- دارای کاراسلینگ جهت حمل کابین
- قابل اجرا برای برق های سه فاز یا تک فاز
- دارای پمپ روغن دندهای، پمپ پرهای و اسکرو برای ساخت پاور یونیت
ارتفاع چاله یا چاهک آسانسور
چاله عامیانه همان چاهک است. در حقیقت چاهک قسمت پایین چاه آسانسور می باشد که ارتفاع آن از کف چاه تا تراز کف اولین ایستگاه است. ارتفاع چاله آسانسورهای هیدرولیک همانند آسانسورهای کششی باید طبق الزامات استاندارد مشخص شود.
ولتاژ برق آسانسور
برای آسانسورهای کوچک ولتاژ برق ۲۲۰ ولت تک فاز نیز کفایت می کند. به طور معمول آسانسورها و بالابرهای خانگی با سرعت کم (۰.۱۵ متر بر ثانیه) و ظرفیت کم (دو تا سه نفر) با برق تک فاز احداث می شوند. اما برای سرعت و ظرفیت بیشتر به طور حتمی به برق سه فاز با ولتاژ ۳۸۰ ولت نیاز است.
ابعاد آسانسور
به لحاظ ابعاد، آسانسورهای هیدرولیک از دو جنبه مورد بررسی قرار می گیرد. در ابتدا نیاز است که ابعاد مفید کابین داخل آسانسور مشخص شود. این ابعاد بر مبانی ظرفیت مشخص شده در سیستم و طبق الزامات استاندارد محاسبه می شود. ابعاد چاهک آسانسور نیز بر اساس ابعاد کابین، نوع سیستم، نحوه آرایش جک و ریل ها، ابعاد و مکانیزم درب ها مشخص می شود. از ویژگی های بارز سیستم های آسانسور هیدرولیک می توان به حذف وزنه های تعادل و صرفه جویی در فضای ساختمان اشاره نمود.
سرعت آسانسور
سرعت در آسانسورهای هیدرولیکی حداکثر یک متر بر ثانیه می باشد. البته ناگفته نماند در برخی از شرایط مانند شرایطی در ارتباط با قطعات ایمنی در استاندارد، سرعت اکثر سیستم های هیدرولیک در آسانسور حداکثر ۰.۱۶ متر بر ثانیه در نظر گرفته می شود. سرعت آسانسورهای کششی معمولی یک متر بر ثانیه است که با افزایش تعداد توقف می تواند ۱.۶ و در آسانسورهای پرسرعت متداول به ۲.۵ متر بر ثانیه برسد. در مجموع سرعت سیستم های هیدرولیک را می توان کم تا متوسط برآورد کرد. شایان به ذکر است که سیستم هیدرولیک برای یک آسانسور پرسرعت اصلا انتخاب مناسبی نیست.
انواع آسانسور هیدرولیکی
در ادامه به معرفی انواع آسانسور هیدرولیکی خواهیم پرداخت.
- آسانسور هیدرولیک جک مستقیم
- آسانسور هیدرولیک جک غیرمستقیم
- آسانسور هیدرولیک جک از زیر
- آسانسور هیدرولیک جک در زیر تلسکوپی
- آسانسور هیدرولیک با جک کنار غیرمستقیم
- آسانسور هیدرولیک دو جک کنار غیر مستقیم
- آسانسور هیدرولیکی با جک کنار مستقیم
- آسانسور هیدرولیکی جک در کناز مستقیم تلسکوپی
- آسانسور هیدرولیکی دو جک کنار مستقیم
- آسانسور هیدرولیکی دو جک تلسکوپی
کاربرد آسانسور هیدرولیکی
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمانهای اداری 4 طبقه و یا کمتر
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمانهای مسکونی 2 تا 5 طبقه
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در مراکزی مانند کلینیکهای بهداشتی و درمانی 3 طبقه
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در کارخانههای صنعتی
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در پارکینگهای طبقاتی بزرگ و کوچک
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در فروشگاههای 3 طبقه
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمان هایی که برق تک فاز دارند
- استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در مراکز تجاری و پانوراما در هتل
از دیگر کاربرد آسانسور هیدرولیکی می توان به این نکته اشاره کرد که این نوع از آسانسورها بدون محدودیت در وزن ۱۰۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلوگرم و حتی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین سیستم های هیدرولیک انتخاب بسیار مناسبی برای ساختمان هایی با کمتر از ۶ توقف، آسانسورهای باری و خودروبر، ویلاها، خانه های قدیمی و انواع بالابرهای صنعتی به شمار می روند.
آسانسور هیدرولیکی چگونه کار می کند؟
معمولا آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمانهای کمتر از ۶ طبقه، مورد استفاده قرار میگیرند. زمانی که آسانسور به سمت بالا حرکت می کند، موتور در داخل پاوریونیت میچرخد و روغن را از مخزن به سیلندر انتقال می دهد. پس از پمپاژ روغن و پر شدن سیلندر، پیستون جک بر اثر فشار به کار اسلینگ متصل میشود. سپس کابین آسانسور را به طرف بالا حرکت میدهد. برای توقف کابین آسانسور در هر طبقه باید از سیستم مرکزی یک پیام برای موتور ارسال شود تا از پمپاژ روغن جلوگیری شود.
بعد از قطع پمپاژ روغن، آسانسور در هر طبقه توقف می کند. برای به حرکت درآوردن کابین آسانسور به سمت پایین بای یک پیام به سمت دریچههای فرمان ارسال شود. فرمان ارسال شده سوپاپ را باز میکند و روغن در داخل سیستم به حرکت درمیآید. این موضوع موجب میشود تا نیروی جاذبه و وزن کابین آسانسور نیرویی را به سیلندر و جک آسانسور انتقال دهند. در این زمان است که سیلندر از روغن خالی میشود.
برای آنکه آسانسور به طور کامل متوقف شود، باید دستور از سمت سیستم کنترل مرکزی ارسال شود. این دستور موجب میشود تا سوپاپ آسانسور بسته و کابین متوقف شود.
مراحل نصب و اجرای آسانسور هیدرولیکی
از مراحل نصب و اجرای آسانسور هیدرولیکی می توان به ترتیب به نصب ریل، نصب جک آسانسور، نصب کارسلینگ، نصب پاور یونیت، اتصال شلنگ، نصب قطعات مکانیکی، نصب سنسورهای چاه آسانسور، نصب تابلوی فرمان و همچنین راهاندازی سیستم اشاره نمود.
در مجموع ساخت آسانسور هیدرولیک همانند دیگر آسانسورها متشکل از فرایند ساخت، تامین تجهیزات، نصب و راه اندازی می باشد. ساخت تجهیزات اصلی جک و پاوریونیت طبق سفارشات انجام می شود که در این میان بهتر است سفارش ساخت تجهیزات طبق پارامترهای دقیق پروژه مد نظر انچام بپذیرد. اگر تجهیزاتی مانند جک و پاوریونیتی با شرایط هر پروژه مطابقت داشته باشد به لحاظ کیفیت و عملکرد به نسبت تجهیزات آماده در انبار مرغوبیت و کیفیت بالاتری دارند. به هر حال ساخت تجهیزات سیستم هیدرولیک اقدامی کاملا تخصصی می باشد که مستلزم دانش فنی و تجربه بالا در زمینه آسانسور و سیستم های هیدرولیکی است.
باید این نکته را بیان کرد که استفاده از تجهیزات هیدرولیک صنعتی در کاربرد آسانسور امری کاملا غلط است. نصب و راه اندازی آسانسورهای هیدرولیک به تخصص و دانش کافی در این زمینه نیاز دارد. همچنین فرایند نصب آسانسور هیدرولیکی باید بر اساس استاندارد و دستورالعمل های سازنده تجهیزات هیدرولیک انجام شود. در مجموع نصب آسانسور هیدرولیک راخت تر، کم هزینه تر و ایمن تر از آسانسورهای دیگر است چرا که وزنه های تعادل در سیستم هیدرولیک حذف شده اند و تجهیزات محرکه بر روی زمین در ایستگاه پایین واقع شده اند. این مسئله سرعت کار و ایمنی را چندین برابر می کند.
آسانسور هیدرولیکی قیمت
عوامل بسیاری در قیمت آسانسور هیدرولیکی از جمله: تعداد طبقات ساختمان، ظرفیت نفرات، استفاده از قطعات ساخت داخل یا خارج و از همه مهمتر نرخ روز ارز موثر هستند. جهت دریافت اطلاعات از قیمت آسانسور هیدرولیکی می توانید با پیمانکاران و شرکت های معتبر در وبسایت آقای املاک ارتباط برقرار کنید.