بالابر ساختمانی ؛ معرفی انواع، مزایا و نکات ایمنی آن
1 آبان 1401
دانستنی

در این مطلب شما را با بالابرهای ساختمانی از انواع و مزایا تا توصیه های فنی، نکات ایمنی و قیمت آن آشنا خواهیم کرد. لطفا تا آخر این مقاله ما را همراهی نمائید.
فهرست مطالب
بالابر ساختمانی
اگر می خواهید به عنوان یک پیمانکار در صنعت ساختمان شروع به کار کنید نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که بعد از تهیه مواد و مصالح، حمل و انتقال آنها اهمیت خاصی دارد؛ اهمیتی که پیمانکاران باتجربه و حرفه ای به شما متذکر خواهند شد. اما چه برنامهای برای انتقال مصالح به انبار یا کارگاه دارید؟ و اینکه تمهیدات شما در مسیر کارگاه یا انبار به محل پروژه برای جابهجایی مواد چیست؟ آیا بالابر ساختمانی مورد نظر شما توانایی لازم را دارد؟
بالابرهای ساختمانی برای انتقال مصالح به طبقات بالاتر ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند به بالابرهای ساختمانی نیز «بالابر مصالح» یا «آسانسور مصالح» می گویند. بالابرهای ساختمانی در طبقه مورد نظر، که معمولاً طبقه آخر است، مستقر می شوند. پس از استقرار دستگاه، اپراتوری که برای کار با دستگاه معین میشود میتواند کار خود را شروع کند. سپس دستگاه بهوسیله نیروی محرکی که موتور آن تولید میکند، مصالح را به طبقه مورد نظر هدایت میکند. البته بالابرهای ساختمانی کاربردهای دیگری نیز دارند :
برای بارگذاری در ماشینآلات سنگین
برای آبگیری از چاه
ببیشتر بخوانید: فونداسیون ساختمان ؛ آشنایی با انواع، کاربرد و مزایای آن
انواع بالابر ساختمانی
در بازار انواع مختلفی از بالابرهای ساختمانی وجود دارد. به عنوان مثال اگر ساختمان شما دارای طبقات زیادی است در تیجه باید معیار خرید شما ارتفاع باشد و در این جا طول و کشش سیم اهمیت پیدا میکند، از طرفی اگر پروژه ساختمانی شما در شرایط بد آبوهوایی قرار دارد، حضور دائم اپراتور دستگاه همیشه میسر نیست و باید معیارخرید را بر حسب ویژگی «کنترل» انجام دهید.
در مجموع معیار غالب در خرید بالابرهای ساختمانی بر حسب ویژگیهای «ظرفیت و توان» است. بالابرهای ساختمانی معمولاً برای ظرفیتهای زیر تولید میشوند:
- ۳۵۰ کیلوگرم
- ۵۰۰ کیلوگرم
- ۷۵۰ کیلوگرم
- ۱۰۰۰کیلوگرم= معادل ۱تن
این بالابرها باید توان لازم را داشته باشند و این توان لازم برای به واسطه موتور دستگاه بالابر تأمین میشود. بالابرهای ساختمانی بر اساس ظرفیت توان به دو گروه عمده تقسیم میشوند:
- بالابرهای ساختمانی تک فاز
- بالابرهای ساختمانی سه فاز
بالابر ساختمانی تک فاز
بالابرهای ساختمانی تک فاز میتوانند توان لازم برای مهار ظرفیت ۳۰۰ کیلوگرم را نیز تأمین کنند. این بالابرها گزینه مناسبی برای کار در محیط شهری هستند؛ برق شهری، تکفاز و معمولاً ولتاژ آن ۲۲۰ ولت است. توان بالابرهای ساختمانی تکفاز تا ۳ اسب بخار میرسد. در محیط غیر شهری نیز با تهیه یک موتور برق، بهراحتی میتوان برق تک فاز تولید کرد.
بالابر ساختمانی سه فاز
برای تولید توان لازم برای ظرفیتهای بیشتر از ۳۰۰ کیوگرم باید یک بالابر ساختمانی سهفاز تهیه کرد. برق شهری ولتاژ لازم برای تولید برق سه فاز را ندارد و به طریق دیگر باید برق سهفاز را تأمین کزد؛ فشار برق سه فاز ۳۸۰ ولت است. اگر برای ظرفیت ۳۰۰ کیلوگرم از بالابر سه فاز استفاده کنیم سرعت زیادی در روند کار مشاهده خواهیم کرد. بالابرهای ساختمانی با ظرفیت بیشتر از ۵۰۰ کیلوگرم کاربرد صنعتی پیدا میکنند.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد تعمیر و نگهداری آسانسور ؛ از قوانین تا مزایای آن
مزایای بالابر ساختمانی
استفاده از بالابر ساختمانی چندین مزیت دارد که نمیتوان در روند ساختوساز، استفاده از آنها را نادیده گرفت.
- تنها یک اپراتور که به روند کار دستگاه و نکات ایمنی آن آشنا است، برای کار با دستگاه کافی می باشد.
- در محل بارگذاری مصالح، ازدحام خاص جمعیتی وجود ندارد.
- ظرفیتهای متنوعی دارد و در استفاده از آن محدودیتی وجود ندارد.
- محدودیت ارتفاعی ندارد و برای هر ارتفاع، بالابر های ساختمانی مناسب پیدا میشود.
- دستگاه دارای بازو ها و پایه هایی از لوله های ضخیم می باشد.
- دستگاه قابلیت نصب ترمز و همچنین نصب ریموت کنترل را دارد.
توصیه های فنی هنگام استفاده از بالابرهای ساختمانی
- برای سیمبکسل طول بیشتری در نظر بگیرید چرا که به مرور زمان انتهای سیمبکسل خراب میشوند که باید این خرابی را با طول اضافی جبران کنید.
- بههنگام نصب بالابر ساختمانی، از محکم بودن اتصالات اطمینان حاصل نمائید.
- برقراری منظم جریان برق ضرورت دارد. همیشه از اتصال الکتروموتور قبل از شروع کار مطمئن شوید.
لببیشتر بخوانید: داربست فلزی ؛ با انواع، مزایا و مراحل نصب آن آشنا شوید
نکات ایمنی بالابر ساختمانی
- بالابرهای ساختمانی در لبه ساختمان مستقر می شوند بنابراین برقراری تعادل استاتیکی شرط استفاده از آنها است. دقت کنید که آیا بالابر مهار کافی در پایههای خود را دارد یا خیر.
- باید از اتصالات اسکلت بالابر بازدید دورهای انجام شود.
- بازدید از الکتروموتور بهصورت دورهای (حداقل هر ۳ ماه) لازم است تا از تماس پیدا نکردن آب با آن مطمئن شوید.
- روغنکاری گیربکس بهصورت دورهای لازم است تا چرخدندهها روانی خود را حفظ کنند و کار کردن با دستگاه دچار اختلال نشود. بهتر است برای روغنکاری گیربکس از روغن واسکازین ۱۴۰استفاده میشود.
- مجموعهی گیربکس، الکتروموتور و قرقره را بهآرامی حرکت دهید تا به اسکلت بالابر ضربه زیادی وارد نشود.
- از آنجا که سیمبکسلها به طور مداوم تحت فشار قرار میگیرند احتمال پارگی جزئی و آسیبدیدگی در آنها وجود دارد. اهمال در بررسی سیمبکسلها عواقب خطرناکی دارد که جبران برخی از آنها ممکن نیست.
- ظرفیت باربری بالابر را در هنگام کار بسنجید. همچنین استفاده مداوم از تمام ظرفیت بالابر توصیه نمیشود.
- بالابر ساختمانی برای حمل مصالح ساختمانی است نه حمل انسان!
بیشتر بخوانید: مصالح ساختمانی هوشمند ؛مروری بر انواع و ویژگی های آن
قیمت بالابر ساختمانی
اما بودجهای که میخواهید برای خرید بالابر ساختمانی در نظر بگیرید چقدر است؟ هنگام خرید بالابر ساختمانی کیفیت و محل ساخت قطعات الکتروموتور، گیربکس و شاسی (اسکلت بالابر) تأثیر زیادی در قیمت نهایی آن دارند اما سایر قطعات در اکثر بالابرها یکسان هستند.
بههنگام خرید بالابر ساختمانی از تجربیات دیگران استفاده کنید و از آنها مشورت بگیرید. در قسمت مشاغل ساختمانیوبسایت آقای املاک شما می توانید با پیمانکاران و نصابان باتجربه بالابر ساختمانی در ارتباط باشید تا خریدی دلچسب با هزینه معقول و مناسب انجام دهید.