داربست فلزی ؛ با انواع، مزایا و مراحل نصب آن آشنا شوید

داربست فلزی ؛ با انواع، مزایا و مراحل نصب آن آشنا شوید

23 مهر 1401

دانستنی

داربست فلزی ؛ با انواع، مزایا و مراحل نصب آن آشنا شوید

در این مطلب شما را با داربست های ساختمانی، از تاریخچه، انواع و مزایا تا مراحل نصب و نکات ایمنی در زمان نصب داربست ها آشنا خواهیم کرد. لطفا ما را تا آخر این مقاله همراهی نمائید.

تاریخچه داربست

قدمت استفاده از داربست به عصر حجر برمی گردد؛ در حقیقت شواهدی وجود دارد که نشان می دهد داربست بیش از ۱۷۰۰۰ سال پیش توسط کسانی که نقاشی های غار معروف پارینه سنگی را در لاسکو ساخته بودند، استفاده می شد.

 همچنین تصاویری از داربست بر روی آثار باستانی مانند جام ریخته گری برلین، فنجان نوشیدنی یونانی ساخته شده در قرن ۵ قبل از میلاد یافت شده است. مردمان گوناگونی مانند، مصری ها و چینی ها استفاده از داربست را برای ساختن ساختمان های بلند، با استفاده از داربست های ابتدایی ساخته شده از چوب و در بالا با طناب، مستند کرده اند. در عصر مدرن، داربست ها بسیار فراتر از نسخه های اولیه توسعه یافته اند و اکنون در چندین طرح و مواد مختلف ساخته شده اند.

داربست چیست

داربست سازه ای موقتی است که معمولاً از تیرهای فلزی و تخته های چوبی ساخته می شود و برای حمایت از کارگران ساختمانی، بازرسان، نظافتچی ها و افرادی که نیاز به کار در ارتفاع دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سازه به افراد اجازه می دهد تا روی یک سکوی ثابت برای کار در ارتفاع یا مکان های صعب العبور بایستند.داربست ها اغلب در ساخت، نگهداری یا تعمیر ساختمان‌ها، پل‌ها و سایر سازه‌های دست‌ساخته توسط گروه‌های کاری و مصالح مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: شیشه ساختمان ؛با انواع و کاربردهای آن آشنا شوید!

انواع داربست 

داربست معلق

در داربست های معلق ، سکوی کار با کمک سیم بکسل یا زنجیر و غیره از پشت بام ها آویزان می شود، می توان آن را تا سطح مورد نیاز خود بالا یا پایین آورد. از داربست معلق برای تعمیرات، نقاشی و غیره استفاده می شود.

داربست متحرک

داربست متحرک قابلیت حرکت به سمت بالا و پایین در طول پروژه را دارد. هدف از این نوع داربست این است که سکو زمانی که در قسمت پایین دکل های متصل به نمای بیرونی ساختمان قرار دارد با مواد، بلوک، ملات و غیره بارگیری می شود. هنگامی که داربست با مواد بارگیری شد، توسط موتورهای الکتریکی تا ارتفاع کار خود در نما بالا می رود. استفاده از این روش داربست، نیاز به نصب داربست در کل نمای ساختمان را بی نیاز می کند و همچنین جابجایی و توزیع مصالح برای ساخت نما را تسریع می کند. داربست متحرک برای تسریع دسترسی و بهبود توانایی نیروی انسانی برای دسترسی به نمای بیرونی سازه در نظر گرفته شده است.

یکی از ایرادات خاص این نوع داربست، این است که فضای زیر داربست کاملاً باز و نسبت به سطح زمین صاف است. کارگران معمولا در ارتفاعات مربوط به ساخت نما به دلیل باز بودن احساس نگرانی بیشتری دارند. بنابراین استفاده از داربست متحرک باید با کل ساخت نما هماهنگ باشد. در اغلب موارد داربست متحرک در کل نما موجود نمی باشد،در نتیجه باید هماهنگی و ارتباط با سایر مشاغل برای تطبیق محل قرارگیری داربست مدیریت شود.

داربست فولادی

داربست های فولادی از لوله های فولادی ساخته می شوند که توسط جفت ها یا اتصالات فولادی به یکدیگر ثابت می شوند. ساخت و یا برچیدن آن بسیار آسان است. این نوع از داربست استحکام و دوام بیشتر و مقاومت بالاتری در برابر آتش دارد. مقرون به صرفه نیست اما ایمنی بیشتری را برای کارگران فراهم می کند و امروزه به طور گسترده ای از آن استفاده می شود.

داربست فولادی به گونه ای ساخته می شود که بتوان از آن مجددا استفاده کرد. برای سهولت و ایمن کردن کار، خطوط ایمنی، عرشه همراه با سایر لوازم نیز ارائه می شود.کارگران هنگام کار با داربست فولادی باید تمام قطعات شل را به طور مداوم بررسی کنند.

بیشتر بخوانید: بازسازی و نوساز خانه ؛ چند نکته که باید قبل از آن بدانید!

عکس از داربست

داربست پایه دار

در داربست پایه دار، سکوی کار بر روی سه پایه یا نردبان متحرک پشتیبانی می شود. این نوع داربست معمولاً برای کارهای داخل اتاق مانند نقاشی، تعمیرات و غیره تا ارتفاع ۵ متر مورد استفاده قرار می گیرد.

داربست کنسولی

این یک نوع داربست است که در آن استانداردها بر روی یک سری سوزن پشتیبانی می شوند و این سوزن ها از سوراخ های دیوار خارج می شوند. به این داربست تک قاب می گویند. در نوع دیگر سوزن ها در داخل طبقات از طریق دهانه ها بندکشی می شوند و به آن داربست های مستقل یا دو قاب می گویند. در ساخت داربست های کنسول باید دقت شود.

به طور کلی داربست های کنسولی در شرایطی مانند:

وقتی زمین ظرفیت پشتیبانی از استانداردها را ندارد
وقتی قرار است زمین نزدیک دیوار عاری از ترافیک باشد
زمانی که قسمت بالایی دیوار در حال ساخت است ؛ مورد استفاده قرار می گیرند.

بیشتر بخوانید: تعمیرات خانه ؛ پیش از فروش یا اجاره خانه خود این تعمیرات را انجام دهید

مزایای داربست

داربست یکی از مفیدترین و کارآمدترین راه‌ها برای کار در ارتفاع است. در اینجا مزایای اصلی استفاده از داربست برای کار در ارتفاع آورده شده است:

دسترسی آسان

داربست می تواند تقریبا دسترسی بدون مانع و پایدار را به هر قسمت از سازه بدهد

تعادل

داربست ها کارگران را روی یک پایه محکم قرار می دهند و به آن ها این توانایی را می دهند که در موقعیت های مختلف در حین کار تعادل خود را حفظ کنند.

سهولت ساخت

داربست ها به راحتی جمع آوری و جدا می شوند و می توان آنها را نسبتاً سریع بالا و پایین برد.

ماندگاری طولانی

 اکثر داربست ها می توانند برای مدت طولانی دوام بیاورند، چه از چوب ساخته شده باشند و چه از فولاد.

ایمنی

ایمنی یکی از مهمترین مزایای داربست است، زیرا به کارگران یک فضای پایدار برای کارشان می دهد. 

قیمت داربست ساختمان

نصب داربست

برای نصب داربست حتما باید از افراد با تجربه و آموزش دیده استفاده شود . در نصب داربست های فلزی از لوله های ۶ متری و ۳ متری و همچنین در متراژ کوچک و بزرگ تر استفاده می شود. فاصله بین یک داربست خوب با بدنه سازه تقریبا ۳۰ سانتی متر می‌باشد. مراحل نصب و روش بستن داربست فلزی به دلایل مختلفی متفاوت است. تفاوت هایی از جمله:

  • معین کردن نقطه های گوشه به دلیل انجام نصب داربست فلزی
  • چیدمانی قطعات
  • قرار دادن صفحه خاک ها و صفحه پایه ها و تنظیم آنها
  • قرار دادن داربست استاندارد پایه های عمودی داربست فلزی و اتصال آنها با سنگ درب و تخته
  • کنترل و اعتدال فاصله داربست تا ساختمان
  • قرار دادن پین ها و گره ها
  • تکمیل کردن نصب داربست فلزی
  • نصب لوله های مهاری
  • نصب سکو
  • نصب پله های داربست فلزی

توجه داشته باشید که پهنای قرار گاه کار نباید بیش از ۵۰ سانتی‌ متر پایین تر باشد ، لوله ها و بست های داربستی که باید از نوع محکم فولاد و با قطر ۳/۴۸ میلی متر و ضخامت بیرونی آن ۴ میلی متر باشد. تیر های ستانی باید حداقل تا سه پایه عمودی منسجم داشته باشد و به طور اطمینان به هر پایه ی عمودی متصل گردند. همچنان برای نصب داربست فلزی فاصله از خطوط برق باید حداکثر یک متر باشد.

بیشتر بخوانید: درب ضد سرقت ؛ مروری بر انواع و مزایای آن !

نکات ایمنی هنگام نصب داربست

ایمنی یکی از دغدغه های اصلی هنگام کار در ارتفاع است. متاسفانه هر ساله آسیب های ناشی از داربست در صنعت ساخت و ساز رخ می دهد که منجر به هزینه های سنگین مانند جریمه های احتمالی و افزایش حق بیمه می شود. این حوادث اغلب قابل پیشگیری هستند راه های زیادی برای کارفرمایان وجود دارد که از کارکنان خود در برابر حوادث مربوط به داربست محافظت کنند، از جمله ارائه آموزش کافی به کارگران خود.نکات ایمنی داربست زیر به کارفرمایان و کارمندان این امکان را می دهد که از خطرات و حوادث در حین کار جلوگیری کنند. به عنوان مثال:

۱.هنگتم بالا رفتن از داربست ها نباید از نردبان های دست ساز استفاده کرد.

۲.نردبان باید در مکان درستی قرار بگیرد. استفاده از نردبان در جایگاه داربست یا روی سکو ممنوع است.

۳. زاویه نردبان با سطح افق به وجود آمده باید ۷۵ درجه باشد.

۴.فاصله بین پایه های نردبان باید حداکثر ۳۰ سانتی‌متر باشد.

۵.برای بالا رفتن از قانون سه نقطه اتکا استفاده کنید. (دو دست و یک پا یا دو پا و یک دست)

۶. جنس بست های داربست نباید چدنی باشد.

۷.فاصله بین داربست و خطوط برق کمتر از ۳۰۰ ولت، باید حداقل یک متر باشد.

۸.بست ها و تیرهای داربست باید در مکانی بسته و در زمان استفاده کنترل کیفیت شوند.

۹.وسایل نقلیه و تجهیزات سنگین باید همیشه از پایه داربست دور نگه داشته شوند

۱۰.ابزار و تجهیزات باید مرتب نگه داشته شوند و پس از استفاده کنار گذاشته شوند

بیشتر بخوانید: ایمن سازی ساختمان ؛ با رعایت این نکات خانه خود را ایمن کنید!

قیمت داربست

یکی از نکات مهم در زمان انتخاب داربست، قیمت آن است. قیمت داربست با توجه به جنس ، اندازه و... آن متفاوت است. شما می توانید در وبسایت آقای املاک از به روزترین آگهی های قیمت داربست های ساختمانی مطلع شوید و با متخصصان و نصابان این حرفه آشنا شوید و در صورت نیاز با آنها همکاری نمایید.