از سند شورایی چه می دانید؟ این مطلب را حتما بخوانید!
29 مرداد 1403
دانستنی
سند شورایی چیست؟ چه فرقی با اسنای مانند سند تک برگ،مشاع و سند شش دانگ و... دیگر دارد؟ سوالی که ممکن است برای شما به وجود بیاید این است که تفاوت سند شورایی با سند رسمی در چیست؟ یا به نوعی می توان به چنین اسنادی در خرید و فروش اطمینان کرد؟ یا اعتبار این نوع اسناد به چه صورت است؟حتما می دانید اکثر ویلاها و باغهای فروشی فاقد سند رسمی هستند و با (اسناد شورایی) خرید و فروش میشوند. ما در این مطلب سعی داریم شما را با صفر تا صد سند شورایی آشنا کنیم و به تمام سوالات شما پاسخ دهیم. پس با ما همراه باشید.
سند شورایی چیست
همانطور که از نام این سند پیداست، سند شورایی به سندی گفته میشود که تمام اطلاعات نوشته شده در آن به واسطه گروهی از افراد محلی به امضا می رسد و پس از آن، رئیس شورای محلی آن را امضا، مهر و تایید می کند. بنابراین این سند یک سند قطعی و رسمی به شمار نمی رود. اگر یک قطعه زمین یا ویلا دارای سند شورایی باشد ، نمایانگر این است که تنها شورای آن محله وجود آن را به رسمیت شناخته، اما اینکه آیا کاربری آن مناسب انتخاب شده و یا این سند، مرتبط با همین ملک است یا خیر، ممکن است شک و شبهه ای در آن وجود داشته باشد.
به تعبیری سند شورایی تنها در روستاها و شهرهای کوچک که دارای شورای محلی اند نوشته میشود. در حقیقت سند روستایی یک نوع قولنامه است که اطلاعات و محتویات آن توسط چند نفر شاهد امضا و بعد از آن رئیس شورای محلی با مهر و امضا آن را تأیید میکند. سند شورای همچنین میتواند به تأیید شورای اسلامی شهرهای کوچک و دورافتاده هم رسیده باشد.
بیشتر بخوانید: سند عادی ملک ؛ نگاهی به ویژگی و کاربردهای این سند ملکی
سند شورایی چه نوع سندی است ؟
از طرف دیگر زمین، ویلا یا هر ملک دیگری که دارای این سند باشد به این معنی است که از لحاظ کارشناسی به تایید سازمان اتحادیه املاک، شهرداری و سایر مراجع مربوطه نرسیده است. در نتیجه این سند ممکن است در آینده با مشکلات و چالشهای مختلفی مواجه شود.
به عنوان مثال تصور کنید یک قطعه زمین یا یک ویلا، دارای سند شورایی باشد. اگر کاربری این زمین ها به درستی مشخص نشده باشند یا اشتباه نوشته شده باشند و شما آن زمین را خریداری کنید در زمان اقدام تبدیل سند شورایی به سند قطعی ، متوجه خواهید شد اجازه چنین کاربری را در این زمین ها نخواهید داشت؛ به طور خلاصه تمام هزینه و پول شما به هدر رفته است!
آیا می توان به سند شورایی اعتماد کرد؟
حالا سئوال مهمی که دغدغه بسیار از شماست این است که آیا این سند مورد اعتماد است؟ باید بگوییم که اسناد شورایی به دلیل آنکه به تأیید شورای محلی یا شوراهای اسلامی شهرها رسیده، پس می توان گفت اعتبار آن بیشتر از قولنامههای مرسوم است. اما چون یک سند عادی به حساب میآید به اندازه یک سند رسمی نمیتوان به آنها اعتماد کرد.
بیشتر بخوانید: هزینه انتقال سند ملک برعهده کیست
تبدیل سند شورایی به تک برگ
یکی از نکات مهمی که در رابطه با سند شورایی باید به آن دقت کنید تبدیل آن به سند رسمی است. برای تبدیل این نوع از اسناد عادی به سند رسمی باید فقط به ادارات ثبت اسناد مراجعه کنید. راه دیگر این است که شما می توانید با سند شورایی خود درخواست سند تک برگ رسمی بدهید. این درخواست به عنوان اصل ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون اساسی در ادارات ثبت و دفاتر اسناد رسمی شناخته می شود. توجه کنید در زمان مراجعه به مراکز مربوطه علاوه بر سندهای اولیه و هویتی دو طرف معامله باید سند شورایی ای را که مهر دهیار و شورا را دارد نیز به همراه داشته باشید.
برای تبدیل سند شورایی به سند تک برگ افراد می توانند با مراجعه به اداره ثبت اسناد آن را به سند رسمی تک برگ تبدیل کنند. فقط فراموش نکنید که در زمان مراجعه علاوه بر اسناد و مدارک هویتی خریدار و فروشنده مانند شناسنامه و کارت ملی، باید سند شورایی که به امضا دهیار و رئیس شورا رسیده ، ارائه شود. زمانی که شخصی مدعی ملک باشد، رسیدگی به این موضوع در صلاحیت دادگاه نزدیک محل ملک می باشد.
بیشتر بخوانید: تبدیل سند مشاع به شش دانگ
قبل از قرارداد به این نکات توجه کنید!
در سندهای شورایی ممکن است برخی موارد ثبت نشود و برای شما دردسرساز شود. یکی از این موارد عدم ثبت اوقافی بودن ملک است، به همین دلیل اگر قصد خرید و فروش با سند شورایی را دارید حتما قبل از عقد قرارداد، از دهیاری یا اداره اوقاف استعلام بگیرید که آیا ملک مورد نظر وقفی است یا خیر. نکته دوم نامعلومی کاربری املاک در این نوع سند است. یعنی ممکن است زمین کشاورزی را به شما بفروشند و بعدا از معامله متوجه شوید که اجازه هیچگونه ساختوسازی در آن ندارید.
حتی اگر فروشنده کاربری زمین را به شکل غیرقانونی از کشاورزی به مسکونی درآورده باشد، هم حکم به تخریب بنای ساخته شده داده میشود و هم به اندازه سه برابر قیمت زمین جریمه میشوید. باز هم برای مطمئن شدن میتوانید سراغ دهیاریها یا ادارههای جهاد کشاورزی بروید و نسبت به کاربری زمین استعلام بگیرید.
بیشتر بخوانید: مراحل انتقال سند ملک ؛ هر آنچه که باید بدانید
مزایا و معایب سند شورایی چیست؟
معایب
از آنجایی که سند شورایی در محلههای کوچک، روستاها و دهکدهها توسط دهیار یا رئیس شورای محله به امضا و تایید می رسد؛ بنابراین این سند، یک سند رسمی و قطعی محسوب نمی شود. اگر معامله ای با سند شورایی انجام شود، ممکن است با مشکلات متعددی همراه باشد. اسناد شورایی، سندهای توافقی و قولنامهای هستند، در نتیجه حتی اگر رئیس شورای محلی هم آن را تایید و امضا کند، تا زمانی که توسط شهرداری به تایید برسد، نیاز به بررسیهای بیشتر و دقیقتری دارد بنابراین اعتبار آن از اعتبار سند رسمی بسیار کمتر است.
مزایا
البته نباید از مزایا و نکات مثبت این نوع سند هم غافل شد. به عنوان مثال شما هنگام نقل و انتقال سندهای رسمی باید کلی هزینههای جانبی بپردازید، اما در اسناد شورایی خبری از هزینه مالیات، عوارض شهرداری، هزینههای انتقال سند و… نیست از طرفی نکته جالب اینجاست سرعت انجام معامله هم بیشتر است.
نتیجه گیری:
اگرچه معاملات خرید و فروش ویلا یا زمین با سندهای شورایی، بدون اتلاف وقت و هزینههای جانبی همراه است، اما به دلیل این که این سند قطعی و رسمی نیست، با شک و مشکلاتی همراه است. در نتیجه به شما پیشنهاد میکنیم اول از همه به معتبر بودن سند ملکی دقت کنید اگر در این مورد سوالاتی داشتید یا قصد تبدیل آن به سند قطعی را داشتید اما راهکار و مراحل آن را نمیدانید، حتماً با افراد باتجربه یا یک مشاور املاک مشورت و گفتگو کنید.
آشنایی با پلتفرم آقای املاک
وبسایت آقای املاک که به عنوان تخصصی ترین و کاملترین وبسایت ملکی در کشور شناخته شده توانسته تا حد بسیار زیادی دغدغه پیدا کردن خانه برای متقاضیان را با خدمات منحصر به فردش از میان بردارد. آقای املاک با هدف کاهش اتلاف وقت و ارائه پیشنهادهای خاص در دسته بندی های متنوع برای متقاضیان پا در این عرصه گذاشت. با اینکه زمان زیادی از فعالیت این وبسایت و سوپراپلیکیشن ملکی نگذشته ، با خدمات به روز و متنوع خود توانسته درصد قابل توجهی از بار مشکلات متقاضیان مسکن و فعالان در حوزه مشاغل ساختمانی را بردارد و با ارائه خدمات ویژه نظر بسیاری از مردم و همچنین آژانس های املاک را به خود جلب کند و محیطی امن و مناسب برای متقاضیان و فعالیت آژانسهای املاک فراهم کند.
جهت اطلاعات بیشتر از وبسایت آقای املاک کلیک کنید