وکالت بلاعزل در فروش ملک

وکالت بلاعزل در فروش ملک

29 اردیبهشت 1403

حقوقی

وکالت بلاعزل در فروش ملک

وکالت بلاعزل در فروش ملک یکی از روش های خرید و فروش ملک است. اگر قصد خرید آپارتمان در تهران را دارید باید بدانید این نوع وکالت تمامی اختیارات قانونی برای مالکیت موضوع مورد معامله را به وکیل می دهد. این وکالت یک سند رسمی و معتبر محسوب می شود که فقط در موارد خاص قابلیت فسخ دارد. خرید و فروش ملک با وکالت بلاعزل فروش، دارای شرایط و قوانین مهمی است که در این مطلب به آن می پردازیم. پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

وکالت بلاعزل در فروش ملک چیست؟

انواع وکالت بلاعزل

نحوه ابطال وکالت بلاعزل در فروش ملک

اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل

آیا وکالت بلاعزل سند رسمی است؟

تفاوت وکالت فروش با وکالت بلاعزل

مزایا و معایب وکالت بلاعزل در فروش ملک

مدارک مورد نیاز جهت تنظیم وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل بعد از فوت

تعیین وجه (ثمن) در زمان تنظیم وکالت بلاعزل فروش ملک

وکالت بلاعزل در فروش ملک چیست؟

یکی از روش های فروش ملک، وکالت بلاعزل است. در وکالت بلاعزل فروش ملک، موکل با واگذاری اختیارات کامل به وکیل، حق عزل آن را از خود سلب می کند. در این حالت وکیل می تواند به صورت مستقیم اقدام به فروش ملک کند و مبلغ آن را دریافت کند. 

بیشتر بخوانید: درصورت گم کردن قولنامه چطور مالکیت خود را اثبات کنیم؟

وکالت-بلاعزل

پروژه گرندپارک فردیس

انواع وکالت بلاعزل 

وکالت بلاعزل در فروش ملک با توجه به شرایط و قوانین آن به چند نوع تقسیم می شود. 
وکالت بلاعزل عام: در این نوع وکالت، موکل به وکیل خود حق تصمیم گیری در مورد تمام مسائل زندگی خود را می دهد. در این مدل وکالت، موکل حق عزل وکیل خود را تا زمان فوت خود ندارد. 
وکالت بلاعزل خاص: در این نوع وکالت بلاعزل، موکل فقط برای موارد مشخص به وکیل اجازه دخالت و تصمیم گیری می دهد. موکل در این موارد مشخص شده حق عزل وکیل را ندارد.

بیشتر بخوانید: بهترین روش سرمایه گذاری در ملک سال 1403

نحوه ابطال وکالت بلاعزل در فروش ملک

وکالت بلاعزل در فروش ملک یک وکالت دائمی و بدون امکان عزل وکیل است. ولی در این نوع وکالت هم در مواردی می توان وکالت را فسخ کرد. در صورتی که اثبات شود یکی از وکیل یا موکل جنون دارد وکالت بلاعزل فسخ می شود. همچنین در صورت فوت وکیل یا موکل هم این نوع وکالت فسخ خواهد شد. در حالت کلی موکل می تواند هر زمانی که بخواهد وکیل را عزل کند. مگر اینکه در قرارداد وکالت شرط عدم عزل ذکر شده باشد.
علت دیگری که موجب ابطال وکالت بلاعزل فروش می شود، استعفای وکیل به دلایل مختلف است. در این صورت وکیل با اعلام انصراف از وکالت موکل خود، قرارداد وکالت را باطل می کند.

بیشتر بخوانید: روش های درخواست سند مالکیت در سال 1403

اثبات مالکیت با وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل یک سند معتبر و رسمی است که می توان بواسطه آن مالکیت خود را اثبات کرد. در صورتی که شخصی یک ملک را با وکالت بلاعزل به فردی دیگر واگذار کرده، در واقع مالکیت خود را سلب کرده است. در این حالت، مالک دیگر حق دخل و تصرف در ملک را نداشته و شخص گیرنده یا وکیل، مالک آن می باشد.

خرید خانه در تهران

آیا وکالت بلاعزل سند رسمی است؟

وکالت بلاعزل یک سند رسمی و قانونی محسوب می شود که در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم می شود. ولی وکالت بلاعزل جایگزین اسناد رسمی دیگر مانند سند ملک نیست. در صورتی که شخصی برای خرید ملکی، وکالت بلاعزل داشته باشد، در واقع مجوز انتقال سند ملک را دریافت کرده است. این شخص باید در اولین فرصت اقدام به انتقال مالکیت سند ملک به نام خود کند.

بیشتر بخوانید: بهترین وبسایت خرید آپارتمان

تفاوت وکالت فروش با وکالت بلاعزل 

در وکالت بلاعزل فروش، حق عزل وکیل از موکل گرفته می شود. در این نوع وکالت تنها در صورت مرگ، حجر و جنون یکی از طرفین وکالت باطل می شود. ولی در وکالت فروش ساده، موکل امکان عزل وکیل را خواهد داشت مگر اینکه در وکالتنامه شرط عدم عزل وکیل ذکر شده باشد. در وکالت فروش، در صورت عزل وکیل توسط موکل یا استعفای وکیل، وکالت فسخ می شود.

وکالت-بلاعزل-فروش-ملک

مزایا و معایب وکالت بلاعزل در فروش ملک

وکالت بلاعزل در فروش ملک مانند هر قرارداد دیگری دارای مزیت ها و معایبی است. 

مزایای وکالت بلاعزل در فروش ملک

  1. وکالت بلاعزل، فرایند فروش را سریع و ساده تر می کند. 

  2. در مواردی که سند ملک دارای مشکلاتی مانند در رهن بانک بودن داشته باشد، با وکالت بلاعزل می تواند به فروش برسد.

  3.  بعضی از مالکین برای فرار از مالیات فروش، از وکالت بلاعزل فروش ملک استفاده می کنند.

معایب وکالت بلاعزل در فروش ملک

  1. وکالت بلاعزل با فوت یکی از طرفین قرارداد باطل می شود. این مساله مخصوصاً در مورد وکالت فروش ملک، نکته ای منفی و مهم است. 

  2. در وکالت بلاعزل فروش ملک، موکل می تواند در تمام مسائل مربوط به ملک دخالت کند. برای جلوگیری از این امر، باید در وکالتنامه عبارت موکل حق دخالت در هیچ یک از مراحل فروش را ندارد درج شود.

  3. بعضی از وکالتنامه ها تاریخ و محدودیت زمان دارند که بعد از آن تاریخ، وکالت به طور خودکار باطل می شود.

  4. در صورتی که با وکالت بلاعزل فروش ملک، معامله ای را انجام می دهید باید همزمان مبایعه نامه هم تنظیم کنید. در غیر این صورت، موکل می تواند ملک را به فرد دیگری هم بفروشد. ولی با در اختیار داشتن مبایعه نامه، سند قانونی برای خرید ملک خواهید داشت.

  5. وکالت بلاعزل به معنی سلب مالکیت نیست و بنابراین انتقال ملک به صورت قطعی نیست. در این حالت طلبکاران موکل می توانند جهت استیفای طلب خود برای توقیف اموال و ملک او اقدام کنند. 

بیشتر بخوانید: نحوه دریافت کد رهگیری املاک و نحوه استغلام آن!

مدارک مورد نیاز جهت تنظیم وکالت بلاعزل 

برای تنظیم وکالت بلاعزل فروش ملک به مدارکی نیاز است که در دفترخانه این قرارداد تنظیم شود.
مدارک لازم برای تنظیم وکالت بلاعزل:

  • کارت ملی و شناسنامه وکیل و موکل

  • سند ملک مورد نظر 

وکالت بلاعزل بعد از فوت

یکی از مواردی که وکالت بلاعزل فروش را باطل می کند فوت یکی از طرفین قرارداد است. در صورتی که مالک یا موکل و یا وکیل بعد از تنظیم وکالتنامه، فوت کنند قرارداد به طور خودکار فسخ می شود. بنابراین شخصی که با دریافت وکالت بلاعزل قصد خرید ملکی را دارد باید بلافاصله برای سند زدن ملک اقدام کند.

تعیین وجه (ثمن) در زمان تنظیم وکالت بلاعزل فروش ملک

در زمانی که برای فروش یک ملک، مالک به شخصی وکالت بلاعزل فروش دهد، می تواند در آن قیمت تعیین کند. در صورتی که موکل برای ملک مورد نظر قیمت فروش مشخص کند، وکیل نمی تواند ملک را با قیمت پایین تر بفروشد. اما در صورتی که ملک را با قیمتی بالاتر از وجه تعیین شده در وکالتنامه بفروشد، مابه تفاوت مبلغ، متعلق به موکل است. اگر در وکالتنامه بلاعزل، ثمن معامله ملک مشخص نشده باشد، وکیل باید ثمن عرف بازار و به صلاح موکل را تعیین کند.