سند وکالتی ملک ؛از شرح مراحل انتقال تا مزایا و معایب آن

سند وکالتی ملک ؛از شرح مراحل انتقال تا مزایا و معایب آن

10 آذر 1403

ملکی

سند وکالتی ملک ؛از شرح مراحل انتقال تا مزایا و معایب آن

اگر قصد خرید آپارتمان در تهران و یا هر شهر دیگر را دارید باید بدانید که یکی از انواع سند ملک، سند وکالتی ملک است. در این مطلب به توصیف سند وکالتی ملک پرداخته ایم و اطلاعات کاربردی و مفیدی از اعتبار سند وکالتی، مراحل انتقال سند وکالتی ملک، مزایا و معایب آن برای شما عزیزان گردآوری کرده ایم اگر قصد خرید و فروش ملک به صورت وکالتی را دارید به شما پیشنهاد می کنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.

فهرست مطالب

سند وکالتی ملک چیست

آیا سند وکالتی معتبر است؟

انتقال سند وکالتی ملک

مزایا سند وکالتی ملک

معایب سند وکالتی ملک

سند وکالتی ملک چیست

سند وکالتی ملک چیست ؟ این سوالی است که بسیاری از افراد در زمان معاملات ملکی از خود می چرسند در پاسخ به این سوال در ابتدا باید گفت که سند وکالتی به سندی اطلاق می گردد که فروشنده به خریدار جهت اقدامات انتقال سند، وکالت می دهد چرا که معامله‌ انجام شده بدین گونه است که فروشنده در زمان فروش، سند را به نام خریدار نمی ‌زند. باید گفت که تنظیم این نوع از اسناد به معنی انتقال قطعی مالکیت نیست. تنظیم سند وکالتی، به این جهت است که در برخی مواقع ملک فاقد سند رسمی است یا به هر دلیلی مانند عدم پایان کار یا جریمه‌ شهرداری، آماده نشده است. از طرفی فروشنده برای دور زدن از پرداخت مالیات از این طریق معامله می کند. در برخی مواقع دیگر نیز به دلیل عجله زیاد فروشنده جهت فروش و مواجه نشدن با روند انتقال سند، معامله وکالتی صورت می پذیرد. حتی اگر سند در رهن بانک باشد و امکان انتقال سند وجود نداشته باشد نیز، از این نوع معامله استفاده می شود. به طور کلی املاکی که از طریق سند وکالتی فروش می روند، به تبع ارزان‌تر هستند اما معمولا در هنگام معامله با خطرات بیشتری مواجه می شوند.

بیشتر بخوانید: تبدیل سند وکالتی به قطعی؛ از مراحل و هزینه ها تا مدارک مورد نیاز

پروژه ایستاپارک هشتگرد

آیا سند وکالتی معتبر است؟

در رابطه با این سوال که آیا سند وکالتی معتبر است یا خیر باید در واقع بیان کرد که درباره سند وکالتی نظرات متعدد است. به نوعی هر شخصی نسبت به دانشی که نسبت به این نوع اسناد دارد، نظرات خود را دارند و در رابطه با اعتبار آن اظهار نظر می کنند. شایان به ذکر است که سند وکالتی یک سند معتبر و رسمی به حساب می آید، اما باید گفت که پشتوانه اصل بودن سند قطعی و مالکیت یک ملک به شمار نمی رود. به عنوان مثال اگر  شخصی سند وکالتی در اختیار داشته باشد احتمال اینکه مالک اصلی آن نباشد نیز هست. البته باید این نکته را مد نظر قرار داد که در هنگام در دسترس بودن سند قطعی و رویت خریدار و دریافت نقل و انتقال سند وکالتی، اینگونه معاملات با چالش کمتری روبرو می شوند.

در حقیقت کشمکش اصلی در رابطه با سند وکالتی هنگامی است که سند قطعی در دسترس نباشد و خریدار آن را در اختیار نداشته باشد. در چنین مواقعی بهتر است از مشاوران حقوقی سند وکالت کمک گرفته و سپس اقدام کنید.

انتقال سند وکالتی ملک

برای انتقال سند وکالتی ملک به سند رسمی، نیاز است که خریدار و فروشنده حین متحد شدن نهایی خود، به دفتر اسناد رسمی‌ رجوع کنند. سپس سند انتقال را امضا کرده و وکالت نامه صادر شده برای انتقال ملک را به سند قطعی و رسمی‌ مبدل کنند تا به موجب آن وکالت انتقال سند ملک صورت پذیرد.

برای آنکه سند وکالتی ملک یا زمین مورد نظر خود را رسمی کنید در وهله اول باید خریدار و فروشنده توافقات نهایی خود را اعلام نموده و سپس جهت درج نهایی به دفاتر اسناد رسمی رجوع کنند.

در مرحله بعد باید مدرک سند مربوط به انتقال ملک مورد نظر را امضا کنید تا سند وکالت نامه رسمی ملک فرستاده شود. شایان به ذکر است که شما باید به تمامی فرایند سند  وکالتی تسلط کامل داشته باشید در غیر این صورت به طور حتمی در آینده با مشکلات بزرگی روبه رو خواهید شد.

انتقال سند وکالتی ملک

مزایا سند وکالتی ملک

مزایا سند وکالتی ملک متعدد است. این نوع سند، برخلاف تصوراتی که آن را یک چالشی حقوقی می دانند، یک سند کارآمد و مفید تلقی می شود . یکی از مزیت های استفاده از سند وکالتی ملک این است که این نوع سند در واقع سرعت فرآیند خرید و فروش املاک سنددار را بالا می برد. از دیگر مزیت های سند وکالتی ملک می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

آسان سازی مراحل انتقال: در سند وکالتی، نیازی به حضور خریدار جهت انتقال سند در دفاتر اسناد رسمی نیست. استفاده از این نوع سند به فروشنده و خریدار این امکان را می‌دهد تاه معامله را بدون نیاز به امضای خریدار به اتمام برسانند.

اخذ سریع حقوق: بعد از معامله خریدار می‌تواند بلافاصله، کالا را تحویل گرفته و حقوق خود را اخذ نماید.

صرفه‌جویی در زمان و هزینه ها: با استفاده از این نوع سند ، زمان و هزینه‌ با حضور فروشنده جهت انتقال سند کاهش پیدا می کند. این رویداد به خصوص در زمانی که فروشنده خارج از کشور است یا از محل معامله به دور است بسیار گرانبها می باشد.

در مجموع سند وکالت یک روش تاثیرگذار و عملی تلقی می شود، به خصوص در مواقعی که حضور فیزیکی فروشنده ممکن نیست، همچنین این نوع سند ملکی به کاهش پیچیدگی‌های حقوقی و همچنین افزایش کارایی در معاملات کمک شایانی می‌کند.

بیشتر بخوانید: هزینه انتقال سند ملک

پروژه گرندپارک فردیس

معایب سند وکالتی ملک

همانگونه که سند وکالتی ملک دارای مزیت های گوناگون است در مقابل از معایب متعددی نیز برخوردار می باشد. در ادامه به وصف برخی از این معایب ها خواهیم پرداخت.

یکی از معایب خرید و فروش سند وکالتی ملک ریسک بالای آن می باشد همچنین نیازمند ثبت سند مالکیت به نام شما است. از دیگر معایب آن می توان به باطل شدن وکالتنامه اشاره کرد. به عنوان مثال اگر شخصی در حین فروش ملک خود از طریق وکالتنامه از دنیا برود، وکالتنامه اعتبار خود را از دست می دهد و امکان انتقال سند به نام خریدار از بین می رود.

همچنین اگر در زمان معامله رویدادهایی مانند: از بین رفتن موضوع عقد قرارداد رخ دهد، به نوعی قرارداد نیز از بین می رود و هر نوع وکالتی جایز نمی باشد.

ادا کردن وکالتنامه به شخصی بدین معنا نیست، که صاحب اصلی اذن فروش ملک خود را نداشته باشد، بلکه حتی شما با ادا کردن وکالتنامه به وکیل می توانید به صورتشخصی به فروش ملک خود اقدام نمائید.

اگر رویدادهایی نظیر ؛ مرگ، جنون و… برای هر کدام از طرفین رخ دهد، چه خریدار باشد چه فروشنده، وکالتنامه خود به خود باطل می شود و دارای اعتبار نخواهد بود. به طور مثال پس از مرگ فروشنده، ملک او به وراث بازمی گردد و امکان مالک شدن آن از سوی وکالتنامه امکان پذیر نمی باشد، مگر آنکه از قبل خریدار و فروشنده مبایعه نامه ای را ترتیب داده باشند.