قوانین آپارتمان نشینی ؛35 قانون که باید بدانید !

قوانین آپارتمان نشینی ؛35 قانون که باید بدانید !

28 مهر 1403

حقوقی

قوانین آپارتمان نشینی ؛35 قانون که باید بدانید !

در دنیای امروز معمولا در رابطه با همه چیز قوانینی وجود دارد به ویژه در خصوص آپارتمان نشینی قانون و مقرراتی وضع شده که آگاهی از آن می تواند در کنار یک زندگی ایده آل، موجب کسب رضایت دیگر ساکنین آپارتمان شود. همه ما پیش از اقدام به آپارتمان نشینی باید در مورد قوانین آپارتمان نشینی اطلاعات لازم را کسب کنیم تا با مشکلی مواجه نشیم به خصوص اگر تاکنون سابقه آپارتمان نشینی را نداشتیم. این مقاله قصد دارد شما را با تمامی مراحل و قوانین آپارتمان نشینی آشنا کند و صفر تا صد آن را برای شما مطرح کند. پس از خواندن این مطلب و با دانستن اصول صحیح سکونت تمام مشکلات شما از بین خواهد رفت. لطفا تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

قوانین آپارتمان نشینی 

امروزه به دلیل گسترش جمعیت و افزایش شهرنشینی بسیاری از افراد به آپارتمان نشینی روی آورده اند. با توجه به این موضوع همچنان فرهنگ آپارتمان نشینی در میان مردم کشور به خوبی جا نیافتاده است. برخی یا از قوانین آپارتمان نشینی با خبر نیستند یا در عین با خبر بودن ترجیح به نادیده گرفتن یک سری از قوانین می شوند. به عنوان مثال برخی همان ذهنیتی که در مورد خانه‌های مستقل و حیاط دارشان داشتند را در رابطه با آپارتمان نشینی نیز دارند و  یا به عقیده برخی ها برگزار کردن مهمانی‌های پر سر و صدا و گذاشتن کفش‌ها در پاگرد امری عادی و معمولی می باشد. 

پیش از آنکه به قوانین آپارتمان نشینی بپردازیم کمی به موضوع قوانین مشاعات ساختمان می پردازیم. همانگونه که مطلع هستید مشاعات ساختمان شامل درب ورودی، راهرو، پشت بام، پنجره‌های راهرو، پله‌ها، موتورخانه، تاسیسات مشترک، آسانسور، حیاط، لابی و باغچه، ورودی پارکینگ، پارکینگ اضافی و انشعابات مشترک می شود. اکثر ساکنین آپارتمان ها به دنبال راهنمای جامع آپارتمان نشینی می باشند تا به مو جب آن به اصول آن پایبند باشند به همین منظور در ادامه این مطلب ما به راهنمای جامع قوانین آپارتمان نشینی پرداخته ایم.

35 مورد در رابطه با قوانین آپارتمان نشینی که به شرح زیر می باشد:

پروژه گرندپارک فردیس

قوانین آپارتمان نشینی مشاعات

1. اگر قسمت های مشاع ساختمان مانند کف پشت بام و یا آسانسور دچار خرابی شود، در اینجا کلیه اعضای ساکن ساختمان ملزم به پرداخت هزینه تعمیرات می شوند. در این رابطه اکثر ساکنین آپارتمان دچار مشکل می شوند به عنوان مثال اگر آسانسور خراب شود و واحد طبقات اول در مورد عدم بهره از آسانسور اعتراض کنند و برای هزینه مربوط به تعمیر آن رضایت ندهند و یا واحدهای طبقه پایین در رابطه با هزینه تعمیر پشت بام راضی نباشند و برای پرداخت تعمیرات زیر بار نروند، به هیچ عنوان قابل پذیرش و معقول نیست چرا که قسمت هایی مانند آسانسور و پشت بام از جزء مشاعات ساختمان به شمار می روند در نتیجه تمام ساکنین باید نسبت به پرداخت هزینه ها و نگهداری آن اقدام نمایند.

2. همچنین نگهداری از حیوانات در قسمت های مشاع ساختمان ممنوع می باشد بنابراین شما حق نگهداری از هیچ حیوانی در قسمت های مشاع مانند پشت بام، پارکینگ و... را نخواهید داشت.

قوانین آپارتمان نشینی پارکینگ

3. تقسیم پارکینگ ساختمان بین مالکین به دو صورت می باشد ؛اولین مدل آن اختصاصی است؛ یعنی موقعیت، مساحت و محل دقیق آن در سند رسمی نیز قید می‌شود که این پارکینگ در این قسمت متعلق به این مالک است. در مدل دوم پارکینگ برای هر یک از واحدها به ‌صورت مشاع تعلق می‌گیرد. این بدان معنی است که در صورت‌ مجلس تفکیکی برای برخی از واحدها پارکینگ‌ها را به ‌صورت مشاع ثبت می‌کنند، بنابراین واحدهای ذکرشده می‌توانند به ‌صورت مشاع از پارکینگ استفاده کنند.

به همین دلیل است که برخی از واحدهای آپارتمانی دارای پارکینگ نیستند و برخی دیگر پارکینگ دارند. در رابطه با این موضوع شهرداری ها برای اختصاص دادن فضای پارکینگ به واحد های مسکونی سرانه ای را در نظر گرفته اند که به شرح زیر است: ۱.واحد مسکونی کوچکتر از ۱۵۰ متر یک پارکینگ ۲. ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر۱.۵ پارکینگ ۳.بیش از ۲۰۰متر دو پارکینگ ۴.هر واحد بالای ۱۰۰متر در طبقه اول و دوم به یک پارکینگ نیاز دارد.

4. همچنین درصورتی که تعداد واحد فرد باشد یک واحد از پارکینگ معاف است. وسایل نقلیه ساکنین فقط باید در جای مخصوص و پارکینگ قرار گیرند. و آوردن وسایلی مانند دوچرخه یا کالسکه بچه به داخل مجتمع ممنوع است. یکی دیگر از قانون های آپارتمان نشینی استفاده نکردن از پارکینگ همسایگان است و حتماً قبل از استفاده، آن ها را از این موضوع مطلع کنید.

5. شایان به ذکر است که هیچ یک از واحدهای مسکونی ساختمان حق تصرف مشاعات ساختمان را ندارند به عنوان مثال شمابه عنوان ساکن یم واحد مسکونی حق اجاره یا فروش پارکینگ خود را ندارید، مگر آنکه در این رابطه با دیگر واحد ها هماهنگ کرده و به توافق رسیده باشید.

6. همچنین اگر یکی از واحدهای آپارتمان از پارکینگ خالی استفاده کند که در تصرف شخص دیگری قرار دارد الزامی است که به مالک آن اجاره دهد. اما اگر مالک یک واحد مسکونی وسیله نقلیه خود را در پارکینگ دیگری جای دهد و به اخطارهای پیاپی صاحب پارکینگ، وسیله نقلیه خود را خارج نکند صحب پارکینگ این حق را دارد که به صورت قانونی از او شکایت کند و طی مراحل قانونی با شخص متخلف برخورد نماید.

7. اگر قصد دارید در پارکینگ آپارتمان که جزئی از مشاعات است جشن برگزارکنید باید از قبل رضایت و اجازه سایر ساکنین ساختمان را بگیرید.

بیشتر بخوانید: عوارض شهرداری خانه ؛ از نکات حقوقی تا نحوه پرداخت قبوض

قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا

8. کارها و تعمیرات ساختمانی که ایجاد سر و صدا می کنند باید در ساعات ۸:۳۰ تا ۱۳:۳۰ و در بعد از ظهر هم از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۸:۳۰ در روزهای غیر تعطیل انجام پذیرد. اگر کف ساختمان سنگ ،چوب یا سرامیک می‌باشد، چون کشیده شدن اجسام روی زمین برای همسایگان زیرین آرامش را مختل می‌کند، بهتر است حداقل ۷۵ درصد کف با فرش یا موکت پوشانده شود.

9. نگه داری سگ، کبوتر، قناری و غیره در تراس و یا بخش های عمومی آپارتمان ممنوع است و فقط در بخش های خصوصی به شرط سلب نکردن آسایش دیگران امکان دارد. قبل از اینکه مراسمی دارید که تا نیمی از شب طول می کشد تمامی همسایه ها را در جریان بگذارید.

10. تمام فعالیت ساختمانی که موجب ایجاد سرو صدا می شود باید با هماهنگی مدیر ساختمان و در ساعات مشخص انجام شود.

11. همه ساکنین آپارتمان موظف به رعایت آداب و حقوق همسایه داری هستند به عنوان مثال باید در ساعات مشخص در تمامی واحد سکوت حاکم شود. به طور مثال رفت و آمد زیاد به داخل آپارتمان موجب سلب ارامش و ایجاد مشکل برای سایر واحدهای ساختمان شود در نتیجه بهتر است بر روی ورود و خروج خود از ساختمان وارسی داشته باشید.

12. اقدامانی مانند دوییدن، پا کوبیدن برروی زمین، بلند صحبت کردن و... اقداماتی هستند که موجب عصبانیت دیگر ساکنین می شود بنابراین باید از انجام این اقدامات خودداری نمائید به ویژه در ساعاتی که سکنین در حال استراحت می باشند.

قوانین آپارتمان نشینی قوه قضائیه

13. در هنگام استراحت ساکنین مانند شب ها، ظهر ها و روزهای تعطیل از بازی کردن با بچه ها در حیاط و یا آپارتمان خودداری کنید. از ضربه زدن به دیوارها هنگام جابجا کردن اشیا نظیر میز و مبل و غیره اجتناب کنید چرا که باعث اذیت بقیه ساکنین می شود و بهتر است این کار را در زمان های مناسب انجام دهید. اجازه ندهید صدای دعواهای خانوادگی شما به بیرون آپارتمان منتقل شود و در آبروی شما تاثیر منفی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: ۱۰ نکته کلیدی که باید قبل از خرید ملک به آن توجه کنید

پروژه میلینیوم محمودآباد

وظایف مدیر ساختمان

14. در ابتدا مدیر ساختمان باید از بین ساکنین مجتمع و با رضایت تمامی ساکنین انتخاب شود. مدیر ساختمان حق دخالت در مسائل شخصی افراد را ندارد. وجود اختلاف بین ساکنین در چار چوب این موارد باید توسط مدیر حل شود. در صورت بروز هر گونه خرابی، سریعاً مدیر ساختمان را آگاه کنید. 

15. ممکن است به عنوان یکی از اعضای ساکن در آپارتمان با یک یا چند واحد دیگر نزاع داشته باشید . هر یک از ساکنین اگر از همسایه خود در صورت رعایت نکردن قوانین آپارتمان نشینی اعتراضی داشته باشد می توانند این موضوع را با مدیر ساختمان در میان بگذارند . مدیر ساختمان موظف است به شکایت فرد شاکی رسیدگی کند و به واحد متخلف تذکرات لازم را ارائه دهد.

قوانین آپارتمان نشینی نمای ساختمان

16. هر گونه تغییرات در بالکن خصوصی و یا نما امکان ندارد و باید رضایت مدیر و ساکنین را فراهم کنید.

قوانین آپارتمان نشینی آسانسور

17. ریختن زباله در حیاط، آسانسور و غیره به دور از ادب است. اسباب کشی با آسانسور ممنوع است و سرایدار و یا مدیر ساختمان باید از اسباب کشی ساکنین با آسانسور جلوگیری کند. چنانچه واحدی برای اسباب کشی و حمل و نقل وسائل بزرگ و سنگین از آسانسور استفاده کند و به موجب آن آسانسور دچار آسیب شود، هزینه تعمیر آن بر عهده همان واحد می باشد. همچنین اعمال دخانیات در مکان‌های مشترک مثل آسانسور ممنوع می باشد.

بیشتر بخوانید: از شرایط بیمه آسانسور ساختمان خود خبر دارید؟

قوانین آپارتمان نشینی شارژ

18. اگر در یک آپارتمان ساکن هستید قاعدتا می دانید که شارژ ساختمان همات مبلغی است که ساکنین به صورت ماهانه به مدیر ساختمان پرداخت می‌کنند تا به موجب آن هزینه مشاعات از جمله روشنایی قسمت های عمومی مانند پارکینگ، راه‌پله و راهرو و یا تعمیرات عمومی مانند نقاشی محیط عمومی، تعمیر و نگهداری آسانسورها، حقوق سرایدار و ...را پرداخت کند. پرداخت شارژ ساختمان از جمله مهم‌ترین قوانینی است که ساکنین باید آن را رعایت کنند. در نتیجه باید پرداخت شارژ و هزینه های آپارتمان را سر وقت پرداخت کنید.

قوانین آپارتمان نشینی پشت بام

19. گذاشتن هر گونه وسائلی که موجب خرابی در کف پشت بام می شود، ممنوع است اگر وسائل تیز یا سنگین موجب ایجاد خرابی کف پشت بام شود تمام هزینه تعمیرات بر عهده صاحب وسائل می باشد.

20. همچنین اگر واحدی قصد ایجاد روف گردن در پشت بام را داشته باشد باید به رضایت و تصویب ساکنان این کار را انجام دهد. حتی اگر یکی از ساکنین مخالف این اقدام باشد، این امر میسر نخواهد شد. به طور کلی این اقدامات به تنهایی توسط مدیر یا هئیت مدیره ساختمان انجام نمی شود مگر آنکه تمان ساکنین ساختمان رضایت داشته باشند.

21. یکی دیگر از قوانین آپارتمان نشینی پشت بام حضور کودکان و بزرگسالان است . حضور ساکنین در پشت بام به جز موارد ضروری در کنار ایجاد سروصدا و مزاحمت برای ساکنین طبقه آخر، به لحاظ ایمنی خطرناک می باشد در نتیجه بهتر است اجازه دسترسی به این بخش از ساختمان به کودکان داده نشود.

22. شستن فرش یا هر وسیله دیگری در پشت بام ممنوع است چرا که می تواند باعث ایجاد نم و رطوبت در ساختمان شود در نتیجه ساکنین باید از انجام این اقدام پرهیز نمایند.

23. شایان به ذکر است که پاگرد پشت بام جزئی از مشاعات ساختمان به حساب می آید در نتیجه هیچ یک از واحدها حق تصرف آن به صورت شخصی و اختصاصی را ندارند. همچنین تمام ساکنین ساختمان این حق را ندارند که به صورت مستقل و بدون هماهنگی با سایر واحد ها درب پشت بام را قفل کنند. مگر آنکه مدیر ساختمان، به کلیه ساکنین کلید پشت بام را داده باشد.

24. استفاده اختصاصی از آب و برق مشاع ساختمان برای تمامی واحدها ممنوع می باشد. به عنوان مثال هیچ یک از واحدها این حق را ندارند که به صورت خصوصی از آب مشاع ساختمان برای شست و شوی وسیله نقلیه خود استفاده کند.

25. اگر سقف خانه شما آب می دهد یا شاهد گرفتگی لوله هستید، باید بدانید که هزینه تعمیرات اینگونه خرابی و خسارت ها وظیفه واحد طبقه بالایی خانه شما می باشد.

26. لازم است بدانید که خسارت وارد شده هر کدام از واحدها به شارژ ساختمان مربوط نمی شود به تعبیری دیگر این خسارات از حق شارژ ساختمان پرداخت نخواهد شد.

27. درب ورودی واحدهای مسکونی جزء مشاعات ساختمان به حساب می آید به همین دلیل بر اساس قانون تملک آپارتمان‌ها، هر گونه تغییری در آنها ممنوع می باشد . باید تمامی درب ‌واحدها شکل یکسانی داشته باشند. البته می توانید درب معمولی خود را به درب ضد سرقت تغییر دهید، اما به شرط آنکه به لحاظ شکل و طرح شبیه به دیگر درب‌ها باشد.

28. ساکنین واحدهای مسکونی باید در رابطه با خسارت ناشی از گرفتگی فاضلاب و… مسئول باشند. از سوی دیگر وسائلی مانند کولر، بند لباس و... اگر از بالکن بیرون بزند، مجاز نمی باشد، مگر آنکه مدیر ساختمان اجازه کتبی دهد. وجود اینگونه وسائل در بالکن نمای کلی ساختمان را شلخته و نامنظم نشان می دهد. 

29. اگر آپارتمان شما فاقد نگهبان است باید در شب ها درب ورودی ساختمان را قفل کنید.

30.  اگر می خواهید از امکاناتی که قبض مشترک دارند، استفاده بیشتری بکنید، باید این موضوع را با دیگر ساکنین و یا مدیر ساختمان در میان بگذارید به عنوان مثال اگر حیاط ساختمان به گونه ای قرار گرفته ک امکن دسترسی به آن فقط از واحد شما می باشد در اینجا اگر قصد شستن حیاط را داشته باشید باید از قبل مدیر و همسایگان را در جریان بگذارید.

31. تمام ساکنین ساختمان موظف اند به قوانین صادر شده از سوی مدیر احترام بگذارند و از این قوانین پیروی کنند در صورت بی اعتنایی هر یک از ساکنین به این قوانین مدیر ساختمان مجاز است که به صورت قانونی با فرد متخلف برخورد کند. 

32. به ساعت بیرون بردن زباله دقت کنید بهتر است زباله ها را در نیمه شب به بیرون ببرید از طرفی در هنگام جابه‌جایی و بیرون بردن آشغال‌ها باید از بسته بودن درب کیسه و سوراخ نبود آن اطمینان حاصل نمائید. زباله ها را به همراه سطل جابه جا کنید.

33. اگر قصد پخت غذای نذری در قسمت مشاعات ساختمان را دارید، باید از قبل رضایت تمامی ساکنین آپارتمان به دلیل استفاده از آب و یا برق عمومی را کسب نمائید.

34. فرقی نمی کند که مالک هستید یا مستأجر، باید در برگزاری جلسات ساختمان شرکت کنید تا از تصمیمات و وضعیت ساختمان و همچنین مشکلات پیش آمده مطلع شوید. طبق قانون آپارتمان نشینی، شما به عنوان یکی از اعضای ساکن در ساختمان حق رأی دارید.

35. در راه پله ها و یا پنجره آپارتمان، از صحبت کردن خودداری کنید زیرا به دور از شان می باشد. از اصلی ترین قوانین آپارتمان نشینی گذشت، همکاری و همراهی با همسایگان است. از وسایل عمومی آپارتمان به دقت استفاده کنید. در نظافت آپارتمان کوشا باشید. به هیچ عنوان حق امر و نهی با ساکنین آپارتمان را ندارید، از جدل و بحث با ساکنین اجتناب کنید. به وسایل بقیه ساکنین آسیب وارد نکنید.

نکات مهم دیگر در رابطه با قوانین آپارتمان نشینی

آپارتمان ملک شخصی نمی باشد تنها به همان اندازه مالکیت، حق دخالت در امور مجتمع را داریم. قبل از اینکه در آپارتمان مستقل شوید از تمامی حق و حقوق خود مطلع شوید. پارکینگ و انباری را طبق سند در اختیار بگیرید و از انباری و پارکینگ دیگران استفاده نکنید. قسمت های عمومی ساختمان، مخصوص به تمامی ساکنین است و قبل از استفاده باید تمامی ساکنین مجتمع رضایت داشته باشند. از گذاشتن کفش، گلدان و یا وسایل دیگر در راه پله ها و راهروها خودداری کنید.

قانون آپارتمان نشینی شارژ ساختمان

بیشتر بخوانید: قانون اجاره خانه ؛ قبل از معامله به این نکات دقت کنید!

از استفاده کردن وسایل ساکنین و یا جابجایی آن ها دوری کنید. از حرف زدن پشت سر دیگر همسایگان اجتناب کنید. هنگام برپایی جلسات عمومی برای حل مشکلات عصبانی نشوید و به دیگران توهین نکنید. انتظارات بیش از اندازه، از همسایه ها نداشته باشید. در مواقع استراحت ساکنین، به درب منازل آن ها نروید. از آویزان کردن لباس، که از بیرون ساختمان قابل مشاهده باشد خودداری کنید. اطلاعات شخصی همسایگان را به غریبه ها بازگو نکنید. پس از خروج از آپارتمان، درب اصلی ساختمان را ببندید. صرفه جویی در موارد عمومی ساختمان فراموش نشود.

تمامی ساکنین حق داشتن کلیدهای عمومی ساختمان را نظیر پشت بام، درب اصلی و غیره دارند. سرویس دهی نگهبان و سرایدار باید به تمامی ساکنین، یکسان باشد. تمامی همسایگان باید به قوانین صادر شده از سوی مدیر احترام گذاشته و آن ها را به طور کامل رعایت کنند. تا آنجا که امکان دارد نباید از وسایل برقی به طور هم‌زمان استفاده شود، زیرا باعث داغ شدن سیم‌ها می شود و خطر آتش‌سوزی را افزایش می‌دهد. از مصرف بی رویه و زیاد آب باید خودداری گردد، در غیر این صورت بهتر است در ورودی آپارتمان کنتور آب نصب شود.

در مجتمع های بدون نگهبان در ورودی در ساعت ۲۲ باید قفل شود و کلید در ورودی را فقط ساکنین آپارتمان باید داشته باشند. والدین مسئول کارهای فرزندانشان هستند و در صورت بروز هر گونه خلاف از سوی فرزندان پدر و مادر باید پاسخگو باشند. رعایت شئونات اسلامی برای ساکنین در محوطه ساختمان ضروری است و آقایان نباید با پیژامه، شلوارک یا زیر پیراهن ظاهر شوند.

معرفی وبسایت آقای املاک

وبسایت آقای املاک تخصصی ترین وبسایت در زمینه مشاغل ساختمانی است که صفر تا صد ساختمان را می توانید در آن به راحتی پیدا کنید. اگر پیمانکار در زمینه تاسیساتی ، تزئیناتی ، خدماتی و ساختمانی هستید می توانید خدمات خود را به صورت کاملا رایگان آگهی کنید تا کاربران آقای املاک با خدمات شما آشنا شوند.

تعداد نظرات : 9
  • حمید
    14 تیر 1402
    با سلام،من در اپارتمان ۴طبقه زندگی میکنم که یک طبق مال خودم یکی مستاجر و یک واحد دیگه مال فردی دیگری است و یک طبقه دیگه خالی و متعلق به همان فرد قبلی است ایا باید هزینه ها تقسیم بر چهار شود یا نه با تشکر
    ادمین آقای املاک
    14 تیر 1402
    سلام و عرض ادب دوست عزیز شما می تونید وارد صفحه اصلی وبسایت آقای املاک بشید و در قسمت ثبت درخواست بر روی گزینه مشاور حقوقی کلیک کنید و سوال خودتون رو مطرح کنید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.
  • اسمعیل رئوف
    20 بهمن 1401
    باسلام اگر واحدی برای مدتی خالی از سرنشین باشد آیا باید حق شارژ وتعمیرات وغیره را بپردازد
    ادمین آقای املاک
    20 بهمن 1401
    سلام و عرض ادب دوست عزیز شما می تونید وارد صفحه اصلی وبسایت آقای املاک بشید و در قسمت ثبت درخواست و در قسمت مشاور حقوقی موضوع خودتون رو مطرح کنید تا کارشناسان ما شما را راهنمایی کنند.
  • علی منصوری
    24 اسفند 1400
    عالی .. ممنون از شما
  • معصومه باویر
    2 اسفند 1400
    کاش همه این قوانین رو بدونن 👌👍
  • نوین افشار
    2 اسفند 1400
    عالی بود💎💎💎💎
  • الناز بخشی
    1 اسفند 1400
    تو ایران حداقل 90% آدمها رعایت نمیکنن
  • Sadaf
    1 اسفند 1400
    مطالب مفیدی بود 👌🏻
  • ستاری
    1 اسفند 1400
    دمتونگرم عالی هستیدو رو دستتون نیست
  • ehda
    1 اسفند 1400
    💙💙💙💙🌟🌟🌟🌟👏🏻👏🏻